Gyártók Kemény büntetést kaphat a Fiat-Chrysler

Kemény büntetést kaphat a Fiat-Chrysler

autopro.hu/P.B. | 2020.11.05 08:23

Kemény büntetést kaphat a Fiat-Chrysler

Fotó: Facebook/Fiat Chrysler Automobiles

840 millió dollárba kerülhet a Fiat-Chryslernek a saját dízelbotránya. A konszern egyes dízelautóinak a megengedettnél magasabb volt a károsanyag-kibocsátása, ráadásul 2019-ben a Trump-adminisztráció szigorította az ilyen esetekre vonatkozó büntetéseket, így komoly bírságba szaladhat bele az amerikai-olasz autógyártó.

Hirdetés

Az FCA korábban ennél kisebb bírságra számított, ráadásul 2019 októberében már befizetett 79 millió dollárt a 2016-os, és 77 millió dollárt a 2017-es évben produkált károsanyag-kibocsátás miatt. Ezek után a mostani, akár 840 millió dolláros bírság mellbevágó lehet, ám a vállalat egyelőre nem kommentálta a hírt.

A bírság magas összege annak tudható be, hogy a 2019-ben szigorított szabályt a korábbi évekre is alkalmazzák, így kaphat nagyobb büntetést a vártnál az FCA. A gyártó egyelőre úgy fogalmazott, hogy akár ilyen nagy is lehet a bírság.

A perköltség sem kevés

A bírság harmada a Reuters cikke szerint a nyomozás és a pereskedés költségéből tevődik össze, ez 258 millió dollár.

Az FCA 2019 elején 800 millió dollárt fizetett azoknak a károsultaknak, akik az autóikat manipulált környezetvédelmi normákkal vásárolták meg.

Kiemelt Partnereink