Gyártók Jövőbe mutat: leleplezték a BMW i3 modelljét (videó)

Jövőbe mutat: leleplezték a BMW i3 modelljét (videó)

autopro.hu | 2013.07.29 14:10

Jövőbe mutat: leleplezték a BMW i3 modelljét (videó)

Peking, New York és London – három kontinens nagyvárosaiban egyszerre debütált látványos videókonferencia keretében a német autógyár elektromos autója július 29-én.

Hirdetés

Több mint szimbolikus lépés volt a BMW részéről, hogy „az egész világon”, az egész világ számára fellebbentette a fátylat a jó ideje beharangozott új modellcsalád első tagjáról. A nyár közepére időzített bemutatón szinte valamennyi megszólaló részéről elhangzott a „jövő most kezdődik”, „új időszak kezdete a közlekedésben” utalások valamelyike.

New York

A büszke kijelentéseket némileg árnyalja, hogy nem az i3 az első szériában gyártott teljesen elektromos meghajtású személyautó, ugyanakkor nem is maga a hajtás az egyedüli nóvum a nagyközönségnek a szeptemberi Frankfurti Autószalonon (IAA) bemutatkozó autóban (a premierre egyébként napra pontosan két évvel azután kerül sor, hogy a BMW i3 koncepcióváltozatát bemutatták Frankfurtban).

Peking

Az i3 a BMW i almárka első sorozatgyártású modellje, amelyet már a kezdetektől e hajtásrendszer jegyében alkottak meg. Ennek köszönhetően teljesen egyedi alapokra épül az új modell, nem valamelyik már létező típus alvázát vagy egyéb alkatrészét használták kiindulásként. Szénszállal erősített műanyag utascella, egyedi formatervezés, az egyéni közlekedést holisztikusan megközelítő szolgáltatási csomag – a német autógyártó szerint ez a recept forradalmat eredményezhet az autóiparban, különösen a nagyvárosi közlekedésben.

London

A BMW i3 összhangban kezeli a jármű tömegét, menetteljesítményeit és hatótávját. Az akkumulátor mély, középre eső elrendezése 50:50 arányú első és hátsó tengely közötti tömegeloszlással fokozza az autó agilitását. A hajtott hátsó tengely közvetlen közelében elhelyezett elektromos motor a lehető leghatékonyabb vonóerő átadása mellett biztosítja a hajtásrendszerhez képest egyedülálló teljesítményt. Az elektromos motor teljesítménye 125 kW/170 LE, maximális forgatónyomatéka pedig 250 newtonméter. A kifejezetten a BMW i3 számára kifejlesztett és gyártott elektromos hibrid szinkronmotor egészen a magas fordulatszám-tartományokig lineárisan növekvő vonóerőt produkál. A BMW i3 álló helyzetből 7,2 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, míg 60 kilométer/óráig csupán 3,7 másodperc is elegendő. A 130-160 kilométeres hatótáv a gyártó szerint elegendő a fő vásárlói célcsoportok napi közlekedési igényeinek kielégítésére.

A BMW i3 leleplezése

A BMW i3 hálózatba kapcsolt elektromos jármű: átfogó információcsere az autó, annak vezetője és a külvilág között. A járműbe alapfelszerelésként beépített SIM-kártya teszi elérhetővé a BMW i3 fedélzetén a BMW ConnectedDrive bevált szolgáltatásait, azok új, 2013-as változatában. Kifejezetten az elektromobilitás témaköréhez fejlesztett navigációs megoldások egészítik ki a már létező szolgáltatásokból álló kínálatot. A Concierge Services tudakozó és az intelligens segélyhívó mellett a vezető a BMW i Remote alkalmazás segítségével bármikor adatokat cserélhet járműve és okostelefonja között. A parkolóhely és a végső úti cél között is vezető gyalogos navigáció mellett a BMW ConnectedDrive a világon egyedülálló módon intermodális útvonaltervezést is kínál, amely a helyi közösségi közlekedési hálózatot is belekapcsolja az útvonaltervezésbe.

A BMW az első évben körülbelül 20 ezer elektromos autót kíván értékesíteni. Az i3 induló árával - 34 950 euró (10,5 millió forint) - meglepte a piaci elemzőket, akik negyvenezer eurós induló árat jósoltak a modellnek.

A német autógyár értékesítési vezetője, Ian Robertson szerint az i3-at kifejezetten városi környezetre szánják, a családok második autójának pozícionálva az autópiacon.

- Ez kifejezetten versenyképes ár - nyilatkozta Sascha Gommel a frankfurti székhelyű Commerzbank piaci elemzője. - Úgy látszik, a BMW komoly szeletet akar magának kihasítani az elektromos autók piacából.

Az i3 csak az első tag a német gyártó új „i” termékcsaládjában. A jelenlegi, kompakt méretű i3-at a jövő év elején követi a nagyobb méretű BMW i8. Utóbbi modell ára még nem ismert.

Forintban alig több mint tízmillióért vihető

Kiemelt Partnereink