Gyártók Jót tehet a VW értékelésének az akkugyártás

Jót tehet a VW értékelésének az akkugyártás

autopro.hu/E.M. | 2022.09.05 12:19

Jót tehet a VW értékelésének az akkugyártás

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen második legnagyobb részvényese, Alsó-Szászország alulértékeltnek tartja az autógyártót, de úgy véli, hogy a növekvő akkumulátor üzletág javíthat a helyzeten.

Hirdetés

A VW piaci kapitalizációja 2021 márciusában meghaladta a 100 milliárd eurót az autógyártó ambiciózus villamosítási céljainak köszönhetően, de idén ez 82,9 milliárd euróra esett vissza.

Herbert Diess, a VW volt vezérigazgatója decemberben azt mondta, hogy az autógyártó növekvő akkumulátor részlegétől, amely hat gyárat tervez építeni Európában és kettőt Észak-Amerikában, 2030-ra 20 milliárd eurós bevételt vár.

Alsó Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil úgy véli, hogy a konszernben messze az értékelésénél nagyobb potenciál van, hozzátette, hogy még nem jött el az ideje a tőkeemelés megfontolásának. „A Volkswagen hihetetlen potenciállal rendelkezik ... sok minden utal arra, hogy az akkumulátorok körüli tevékenységei fenntartható módon fogják növelni a csoport értékét.”

A kedvezőtlen piaci feltételek áldozata

A VW legnagyobb részvényese, a Porsche SE főként tőkebevonás céljából a Porsche sportautó-gyártó tőzsdei bevezetésére készül. Az erről szóló tárgyalások eddig zökkenőmentesen zajlottak - mondta Weil, hozzátéve, hogy a tartomány továbbra is elkötelezett a Volkswagen Csoportban lévő részesedése mellett.

A befektetők becslései szerint a tőzsdei bevezetés esetén a Porsche értéke 60-85 milliárd euró között lehet, bár egyesek szerint a kedvezőtlen piaci feltételek miatt a tartomány alsó határára eshet a vállalat kapitalizációja.

Katar, amely Alsó-Szászország után a VW harmadik legnagyobb részvényese, tőzsdei bevezetés esetén szintén stratégiai befektető lenne a Porsche AG elsőbbségi részvényeiben – olvasható az Autoblog cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink