Gyártók Jelentős veszteséggel zárta az első félévet az Aston Martin

Jelentős veszteséggel zárta az első félévet az Aston Martin

autopro.hu/P.B. | 2020.07.29 14:22

Jelentős veszteséggel zárta az első félévet az Aston Martin

Fotó: Aston Martin Pressroom

Jelentős veszteséggel zárta az idei első hat hónapot az Aston Martin járműgyártó, miután nagyon visszaesett a bevétele a koronavírus-járvány miatt. A tavalyi évhez viszonyítva is brutális a csökkenés, pedig az Aston Martin akkor is veszteséges volt.

Hirdetés

A 107 éve alapított brit cég szerdán azt közölte, hogy az adózás előtti vesztesége 227 millió font volt, az egy évvel korábbi 80 millió font mínusz után. A cég bevétele mintegy kétharmadával, 146 millió fontra esett. A tavalyi egész évben a vesztesége 104 millió fontot tett ki.

Az 1913-ban alapított Aston Martin részvényeivel 2018 októberében indult meg a kereskedés a londoni tőzsdén. Akkor a részvény ára 19 font volt, de azóta jelentősen csökkent, szerdán 11 óra körül már csak 54 pennyt ért – írja a Reuters.

Nagyon nehéz éve van a brit autógyártóknak

A többi autógyártóhoz hasonlóan az Aston Martint is jelentősen sújtotta a koronavírus-krízis. A gyárak leállítása a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében azt eredményezte, hogy 97 százalékos zuhanással 1946 februárja óta nem tapasztalt mélypontra került a brit autóipari termelés.

A koronavírus-járvány mellett a brexit is sújtja a brit autóipart, egyelőre nyitott kérdés, milyen feltételekkel lépnek ki a birtek az unióból. Kedvezőtlen szerződések esetében óriási veszteségek érhetik az autógyártókat a vámok miatt, ugyanis a brit OEM-ek elsőszámú célpontja Európa.

Kiemelt Partnereink