Gyártók Japán-kínai együttműködésből születhet a jövő elektromos busza

Japán-kínai együttműködésből születhet a jövő elektromos busza

autopro.hu/P.B. | 2020.05.05 16:20

Japán-kínai együttműködésből születhet a jövő elektromos busza

Fotó: Pörge Béla

A kínai BYD és a japán Hino Motors (a Toyota haszongépjárművekkel foglalkozó leányvállalata) elektromos haszongépjárművel gyártásáról szóló együttműködést kötöttek. Az egyezség célja, hogy praktikus, de környezetkímélő és fenntartható járműveket készítsenek.

Hirdetés

Egészen mostanáig a Hino –ahogyan a Toyota is- az alternatív meghajtások terén sokkal inkább a hibridekről volt híres, a Hino gyártotta például az első városi hibridbuszt közel harminc évvel ezelőtt. Éppen ezért némileg meglepő, hogy a cég a tisztán elektromos meghajtás felé nyit.

A BYD eddig is nagy hangsúlyt fektetett az elektromos haszongépjárművek gyártására, például 50 ezernél több elektromos buszt adtak el világszerte, termékeikből még Magyarországra is jutott néhány darab (például a nyitóképünkön látható busz), sőt, a BYD gyárat is létesített Komáromban.

Már tervezik az első közös gyártású járművet

A megállapodás első gyümölcse a Hino Profia alapjaira készített üzemanyagcellás teherautó lehet. A jármű a Toyota Mirai technológiájához hasonló meghajtást kaphat.

Az Electrive cikkében megjegyzi, hogy nem ez az első elektromos haszongépjárművekre vonatkozó megállapodási ötlet a Hinótól. A cég még 2018-ban kötött hasonló megállapodást a VW leányvállalatával, a Tratonnal.

Kiemelt Partnereink