Gyártók Izrael válik a VW dízelbotrányának új csataterévé

Izrael válik a VW dízelbotrányának új csataterévé

autopro.hu/V.M. | 2022.10.03 08:18

Izrael válik a VW dízelbotrányának új csataterévé

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy izraeli bíróság határozata alapján az érintettek csoportos perkereset formájában kérhetnek kártérítést a Volkswagentől a dízelüzemű járművek emissziós értékeinek manipulálása miatt.

Hirdetés

Tel-Aviv egyik kerületi bíróságának határozata szerint a csoportos kereset az autótulajdonosokat és a társadalom azon részét is képviselni fogja, akik ki voltak téve az autók megengedettnél magasabb kibocsátásának.

A Reuters szerint a VW nem kommentálta a határozatot, ami nem tér ki a károsultak által követelt kártérítés összegére. Ennek egyik oka lehet, hogy még mindig tart az érintett járműtulajdonosok számba vétele, illetve a környezeti kár megállapítása.

Még 2015-ben derült ki, hogy a VW úgynevezett csalószoftverrel látta el dízelüzemű járműveit annak érdekében, hogy manipulálja azok nitrogén-oxid-kibocsátási értékeit. A vállalat bevallása alapján világszerte mintegy 11 millió gépkocsi érintett a botrányban.

A mai napig a VW számára 32 milliárd eurónál is többe került az ügy a járművek átszerelésén, a büntetéseken és a jogi költségeken keresztül.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink