Gyártók Ismét nagy összeget fizet a dízelbotrány miatt a VW

Ismét nagy összeget fizet a dízelbotrány miatt a VW

autopro.hu/V.M. | 2022.05.26 09:17

Ismét nagy összeget fizet a dízelbotrány miatt a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen 193 millió fontot (228 millió eurót) fizet ki peren kívüli megállapodás keretében mintegy 91 ezer brit vásárlójának, akik azért követeltek kártérítést a német gyártótól, mert járműveikbe úgynevezett csalószoftvert építettek.

Hirdetés

„A megállapodás egy újabb fontos mérföldkő abban a folyamatban, amiben a Volkswagen Csoport tovább lép a 2015 szeptemberéhez vezető rendkívül sajnálatos eseményeken” – fogalmazott Philip Haarmann, a VW jogi részlegének vezetője a mostani megállapodással kapcsolatban.

A német autógyártó óriás a megállapodásban szereplő összeg kifizetése mellett a felperesek jogi eljárásokkal kapcsolatos költségeinek megtérítéséhez is hozzájárul. Közleményében a vállalat továbbá kifejtette, hogy a londoni eljárások magas költsége miatt a peren kívüli megállapodás volt az ésszerű módja az ügy intézésének.

Tízmilliárdokban mérhető kár

A 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotrányban a VW konszern mintegy 11 millió autója volt érintett – ezekből 1,2 millió volt Nagy-Britanniában bejegyezve. A járműveket olyan szoftverrel látták el, aminek köszönhetően mérések alatt a valós körülményekhez képest alacsonyabb nitrogén-oxid-kibocsátást generáltak. A Reuters összegzése szerint a botrány eddig több mint 32 milliárd dollárba került a Volkswagennek.

A brit autótulajdonosokat képviselő ügyvédi irodák azzal vádolták a német OEM-et, hogy megtévesztéssel olyan járművek vételére vették rá ügyfeleiket, amik nem felelnek meg az emissziós előírásoknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink