Gyártók Indiában gyárthat e-autókat a Fisker

Indiában gyárthat e-autókat a Fisker

autopro.hu/E.M. | 2022.09.27 08:18

Indiában gyárthat e-autókat a Fisker

Fotó: Fisker

A Fisker vezérigazgatójának elmondása alapján az amerikai startup jövő júliusban kezdi meg az elektromos Ocean értékesítését Indiában, és néhány éven belül elindíthatja autóinak helyi gyártását is.

Hirdetés

„Előbb-utóbb India teljesen elektromos lesz. Lehet, hogy nem olyan gyorsan, mint az Egyesült Államok, Kína vagy Európa, de mi az elsők között akarunk itt lenni” - mondta Henrik Fisker, a vállalat vezérigazgatója.

Jelenleg az évi 3 milliós indiai autóeladás csupán egy százalékát teszik ki az elektromos autók, de a kormány 2030-ra 30 százalékra kívánja növelni ezt az arányt. A lassú átállás oka részben a töltőinfrastruktúra hiánya és a magas akkumulátor-költségek.

A legnagyobb ellenség az importadó

A Tesla felfüggesztette indiai belépési terveit, mivel nem sikerült alacsonyabb importvámot biztosítani az autóira. Azt Fisker is elismerte, hogy „nagyon drága” a járművek Indiába történő behozatala, de a vállalat az Ocean-t a márkaépítésre akarja használni. Mindazonáltal a prémium árképzés elmondása szerint is korlátozni fogja majd az eladási darabszámot.

Az Ocean Egyesült Államokbeli 37.500 dolláros ára megduplázódna a behozatali költségek miatt, amely a legtöbb vásárló számára elérhetetlenné tenné azt egy olyan piacon, ahol az eladott autók nagy része 15 ezer dollár alatt van. „Végső soron, ha valamelyest nagyobb volument akarunk elérni, akkor szinte itt kell kezdenünk járművet gyártani, vagy legalábbis valamilyen összeszerelést végezni” - mondta Fisker.

A vállalat következő e-autójának, a kisebb, ötüléses Pearnek az indiai gyártását fontolóra veszik, de partner hiányában ez legkorábban csak 2026-ban kezdődhet el. „Ha a Peart Indiában 20 ezer dollár alatt tudnánk értékesíteni, az lenne az ideális. Akkor azt hiszem, elérünk egy bizonyos volument és piaci részesedést” – nyilatkozott Fisker a Reuters-nek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink