Gyártók Huszonöt megye perelte be a Teslát

Huszonöt megye perelte be a Teslát

autopro.hu/P.B. | 2024.02.01 09:46

Huszonöt megye perelte be a Teslát

Fotó: Tesla

Huszonöt kaliforniai megye perelte be a Teslát veszélyes hulladék elhelyezése miatt. A perben egyrészt büntetést, másrészt olyan végzést kérnek, amely előírná, hogy a társaság a jövőben megfelelően kezelje hulladékát.

Hirdetés

A veszélyes hulladék nem megfelelő tárolása és elhelyezése miatt többek között San Francisco, Los Angeles vagy éppen Alameda megye perli a Teslát, összesen huszonöt megye jegyzi a közös beadványt. A Tesla egyelőre nem kommentálta a hírt.

A megyék azzal vádolják a Teslát, hogy megsértette a tisztességes üzleti tevékenységre és a veszélyes hulladék kezelésére vonatkozó állami törvényeket, amikor a hulladékot nem megfelelően címkézte, és az anyagokat olyan hulladéklerakókba juttatta el, amelyek nem tudnak veszélyes anyagokat fogadni. Kalifornia veszélyes hulladékkezelési törvénye napi 70 ezer dollárig terjedő büntetést von maga után.

Az üzemekben keletkezett vagy kezelt hulladékok közé tartoznak a festékanyagok, fékfolyadékok, használt akkumulátorok, fagyálló és gázolaj – közölték a megyék.

Jó néhány esetről van szó

A per állítása szerint a jogsértések akár 101 üzemet is érinthetnek, köztük a Tesla fremonti gyárát is. A megyei szóvivők nem közöltek további részleteket az üggyel kapcsolatban.

A per nem az első alkalom, hogy a Teslát a veszélyes hulladékkezelési gyakorlatával kapcsolatos vádak érik. A vállalat 2019-ben egyezségre jutott az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségével a fremonti üzemében a veszélyes hulladékkal kapcsolatos állítólagos szövetségi jogsértések miatt. Ebben az ügyletben a Tesla beleegyezett, hogy lépéseket tesz a hulladék megfelelő kezelésére, valamint 31 ezer dollár bírságot fizetett – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink