Gyártók Hivatalos: második szintű önvezetésre képes a Tesla rendszere

Hivatalos: második szintű önvezetésre képes a Tesla rendszere

autopro.hu/V.M. | 2021.03.12 11:20

Hivatalos: második szintű önvezetésre képes a Tesla rendszere

Fotó: Tesla

A Tesla hivatalosan is elismerte, hogy a még tesztelés és fejlesztés alatt álló Full Self-Driving, azaz teljes mértékig önvezető technológiája nem ruházza fel autonóm vezetési képességgel járműveit. A vállalat szerint a fejlesztése csak második szintű önvezetést tesz lehetővé.

Hirdetés

A Tesla a technológia korlátait nem most és nem is a nagy nyilvánosság előtt közölte. A vállalat még 2019-ben és 2020-ban, a Kaliforniai Gépjárműügyi Hivatalnak küldött emailekben írta le az Autopilot önvezető rendszer funkcióit bővítő fejlesztés által kínált önvezetési szintet.

Eric Williams, a Tesla vezető jogtanácsosának helyettese a hivatalnak küldött 2020. december 28-i üzenetében a SAE International (korábbi SAE – Autóipari Mérnökök Társasága) nemzetközileg elfogadott besorolása szerint második szintűként nevezte meg a Full Self-Driving önvezetési képességét – számolt be az Autoblog. Ez annyit tesz, hogy a vezető folyamatos felügyelet mellett, a jármű bizonyos körülmények között képes a sebessége önálló szabályozására, illetve önkormányzásra, ami távol áll az elnevezés által sugallt teljes autonómiától, mikor a jármű semmiféle vezetői felügyeletet nem igényel.

A Tesla sosem hivatkozott úgy fejlesztésére, hogy az teljes mértékű önvezetéssel ruházza fel autóit, azonban azt és az alapjául szolgáló Autopilotot is kritika érte már félrevezető elnevezésük miatt.

A Full Self-Driving korai változatát egyelőre a Tesla tulajdonosok egy kis része tesztelheti valós körülmények között, a vállalat azonban jelenleg is dolgozik a tesztelők körének bővítésén és új szoftverváltozatokon.

Kiemelt Partnereink