Gyártók Hidrogénes kisteherautót fejleszt a Stellantis

Hidrogénes kisteherautót fejleszt a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.04.07 16:23

Hidrogénes kisteherautót fejleszt a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis egy hidrogén üzemanyagcellás kistehergépjármű fejlesztésén dolgozik, kiegészítendő akkumulátoros elektromos kínálatát. A típus négyszáz kilométert meghaladó hatótávolsággal és nagyméretű raktérrel fog rendelkezni.

Hirdetés

A francia PSA Csoport és az olasz-amerikai Fiat Chrysler összeolvadásával létrejött Stellantis szerint nem minden igényt elégítenek ki az akkumulátoros elektromos kistehergépkocsik, és a vásárlóknak nagyobb hatótávolságot, gyorsabb töltést, illetve nagy teherbíró képességet biztosító megoldásokra van szüksége. A vállalatnál úgy vélik, ezekre az igényekre az üzemanyagcellás technológia ad választ.

Az OEM hidrogénhajtású modellje a belső égésű motoros variánssal egyező méretű raktérrel és szállítási kapacitással rendelkezik, újratöltése mindössze három perc alatt elvégezhető, egy töltéssel pedig több mint négyszáz kilométer megtételére képes.

A típus a Citroën Jumpy, a Peugeot Expert és az Opel Vivaro akkumulátoros elektromos változatainak padlólemezére épül. A maximális helykihasználás érdekében a hajtásrendszer minden komponensét a raktéren kívül helyezték el: a három hidrogéntank a padlólemezben, míg az első ülések alatti akkumulátor kivételével a hajtásrendszer többi eleme a jármű orrában kapott helyet.

A hidrogén üzemanyagcellás furgon hajtáslánca.

A hidrogén üzemanyagcellás furgon hajtáslánca. | Fotó: Stellantis

Külső segítséggel folyik a fejlesztés

Az üzemanyagcella és a hidrogéntankok fejlesztése céljából a Stellantis a francia Faurecia vállalattal, valamint annak Michelinnel közös cégével, a Symbióval működik együtt.

A hétszáz bar nyomású, járművenként három darab és együttesen 120 liter hidrogéntároló kapacitást biztosító tartályokat a Faurecia fejleszti és szállítja.

Évtizedes tapasztalatát hasznosítva az üzemanyagcellás rendszert a Symbio készítette. A Green Car Congress cikkéből kiderül, hogy a rendszer bruttó teljesítménye 45 kilowatt, amit a csúcsteljesítmény leadásához a Stellantis plug-in hibridjeiben használt akkumulátorban tárolt energia egészít ki.

Az akkumulátornak a gyorsításkori teljesítménynövelésen kívül egyéb funkciói is vannak. Segítségével indítható be a jármű, az indulást követő rövid első útszakaszon energiát biztosít, hogy az üzemanyagcellás hajtás optimális körülmények között működhessen, ezenfelül lehetőséget biztosít a regeneratív fékezésre.

Nem egyedüli induló a Stellantis

A Stellantis mellett a Renault is lehetőséget lát a hidrogénes furgonokban. A vállalat az amerikai Plug Powerrel partnerségben fogja fejleszteni hidrogénhajtású járműveit, melyek tesztelését előreláthatóan már idén megkezdik. A francai OEM modelljeihez ugyancsak a Faurecia fogja szállítani a hidrogéntankokat.

Kiemelt Partnereink