Gyártók Hidrogénes buszt mutat be a Daimler

Hidrogénes buszt mutat be a Daimler

autopro.hu/V.M. | 2023.05.25 14:18

Hidrogénes buszt mutat be a Daimler

Fotó: Daimler Truck Media Site

Daimler Buses a barcelonai Global Public Transport Summit eseményén tartja világpremierjét a Mercedes-Benz eCitaro fuel cell autóbusznak, a legelső sorozatban gyártott buszának, mely üzemanyagcellát használ hatótávolsága kitolásához.

Hirdetés

A június 4-7. között megtartott tömegközlekedési kiállításon bemutatandó jármű csuklós kivitele már az első nyári hónaptól rendelhető lesz.

A csuklós Mercedes-Benz eCitaro fuel cell egyszerre 128 utast szállíthat, egy töltéssel 350 kilométert tehet meg. Ez a Daimler szerint elég ahhoz, hogy teljes értékű helyettesítője legyen a dízelhajtású modelleknek.

Együtt a legjobb

A Daimler nem véletlenül utal úgy járművére, hogy az üzemanyagcellát hatótávnövelőként használja, ugyanis a júniusban gyártásba kerülő eCitaro fuel cell hajtása egy akkumulátoros elektromos hajtásláncon alapul, ezt csupán kiegészíti a 60 kilowattos üzemanyagcella.

A Daimler szerint ez a megoldás több előnyt is kínál. Egyrészt, az elektromos áram olcsóbban hozzáférhető, mint a zöld hidrogén, ezért a kombinált használat alacsonyabb költséggel jár, mintha csak hidrogénnel üzemelne a jármű. Másrészt a nagy, 392 kilowattórás akkumulátorkapacitás több fékezéskor visszatáplált energia elraktározását teszi lehetővé, mint a tipikus üzemanyagcellás hajtáslánc kisebb energiatárolói. Harmadrészt a nagy akkumulátorkapacitás lehetővé teszi a tartósan magas teljesítményleadást anélkül, hogy az üzemanyagcellának a gazdaságtalan tartományban kellene üzemelnie.

Európában egyébként egyre népszerűbbek a hidrogénhajtású autóbuszok. A Solaris nemrég az eddigi legnagyobb üzemanyagcellás buszokra irányuló rendelést kapta, illetve több város is a Toyota emblémás CaetanoBus H2.City Gold mellett tette le voksát.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink