Gyártók Hamarosan Csehországban is átveszik az uralmat az e-autók

Hamarosan Csehországban is átveszik az uralmat az e-autók

autopro.hu/P.B. | 2023.08.15 04:20

Hamarosan Csehországban is átveszik az uralmat az e-autók

Fotó: Škoda

A Škoda Auto szerint 2030 után vehetik át az uralmat a cseh piacon az elektromos autók. Az országban növekszik az elektromos autók eladási aránya, de egyelőre elmarad az EU-s átlagtól – akárcsak Magyarországon.

Hirdetés

Jiří Maláček, a Škoda Auto csehországi vezetője szerint az Európai Unió szintjén 2028-ban, míg Csehországba 2030-ban jöhet el a fordulat éve, azaz ekkortól kerülnek majd többségbe az elektromos autók az újautó-eladásokban. Csehországban az idén július végéig mintegy 3100 új elektromos autót helyeztek forgalomba, ami erős hasonlóságot mutat a hazánkban június végéig forgalomba kerülő 2824 e-autóval.

A cseheknél ez az újautó-eladások kettő százalékát jelenti, nálunk 5,1-et, igaz, júniusban például csak 3,6 százalék volt az új autók között a tisztán elektromos hajtás részesedése hazánkban. Ezzel mindkét ország lemarad az Európai Unió átlagától, ahol 12 százalék körül mozog ez az arány.

A Škoda esetében egyébként kilenc százalék az újautó-eladások között az elektromos autók aránya Európában, de 2030-ra ezt a számot 70 százalékra vinné fel a Volkswagen Csoport cseh leányvállalata a tervei szerint.

Cégautók viszik a piacot

Maláček szerint a cseh elektromosautó-piacot elsősorban azok a cégek mozgatják, amelyek flottájukba elektromos autókat is beépítenek. Ilyen például a legnagyobb cseh bank, a Komerční banka vagy a Coca-Cola - utóbbi több tucat elektromos autóval rendelkezik. Hasonló a helyzet Magyarországon is, a legtöbb e-autó flották része.

Csehországban talán nem meglepő módon a Škoda vezet az elektromos autók szegmensében, részesedése a 30 százalékot is meghaladja, a piacvezető modell az Enyaq. 2026-ra a cseh OEM modellpalettája három új elektromos autóval bővül.

Töltési infrastruktúrában jobbak a csehek

A Škoda csehországi vezetője szerint az elektromos autók számával a töltési infrastruktúra is bővülni fog Csehországban. Ezen a téren egyébként látványos a különbség Magyarország és Csehország között: a csehek jelenleg mintegy 3600 töltőnél tartanak és ötvenszázalékos növekedésnél a tavalyi évhez képest. Hazánkban 2022 végén 2147 elektromos töltőállomás volt, 14 százalékkal több, mint 2021-ben.

Maláček szerint 2025-re már 11 ezer töltőoszlopnak kell lennie Csehországban, 2028-ra pedig 35 ezerre kell nőnie ennek a számnak – írja az iDnes.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink