Gyártók Folytatódik a sztrájk a Volvo cégénél

Folytatódik a sztrájk a Volvo cégénél

autopro.hu/V.M. | 2023.10.27 15:20

Folytatódik a sztrájk a Volvo cégénél

Fotó: Volvo Group

A haszonjárműveket gyártó Volvo Csoporthoz tartozó amerikai Mack Trucks közölte, hogy a United Auto Workers szakszervezet követelései nem realisztikusak, és nem tűztek ki időpontot a tárgyalások folytatásához, ami azt jelenti, hogy a dolgozók folytatják munkabeszüntetési akciójukat.

Hirdetés

A Mack Trucks munkavállalói október 9. óta sztrájkolnak. Ezt megelőzően a 4000 szakszervezeti tag úgy 73 százaléka nemet mondott arra a megállapodástervezetre, amit az UAW, a legnagyobb amerikai autóipari szakszervezet vezetői és a vállalat képviselői dolgoztak ki.

Az elutasított tervek szerint a következő öt évre szóló kollektív szerződés többek között 19 százalékos béremelést, jobb nyugdíjakat és több szabadásgot tartalmazna. Az alkalmazottak láthatóan ennél ambiciózusabb követelésekkel álltak elő, amiket a Mack most „nem realisztikusnak” minősített – számolt be a Reuters.

A Mack dolgozóival egy időben a General Motors és a Stellantis UAW-tagjai is sztrájkolnak szeptember közepe óta, azt követően, hogy nem sikerült idejében megállapodni az új kollektív szerződésekről.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a harmadik nagy amerikai autógyártónál, a Fordnál nemrég véget ért a munkabeszüntetés, amivel több mint 30 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk a dolgozóknak, akik közül a legrosszabbul keresők ennél is sokkal nagyobb emelésben részesülnek a következő években.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink