Gyártók Fokozza a hidrogénes furgonok gyártását a Stellantis

Fokozza a hidrogénes furgonok gyártását a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2024.02.01 06:16

Fokozza a hidrogénes furgonok gyártását a Stellantis

Fotó: Media Peugeot International

A Stellantis autóipari konszern kettő európai üzemében is megkezdi a közepes és nagy méretkategóriájú hidrogén üzemanyagcellás furgonok gyártását, ezáltal bővítve zéró emissziójú kínálatát a haszonjárművek szegmensében.

Hirdetés

A vállalat a franciaországi Hordain településén működő, illetve a lengyelországi Gliwice-ben található gyárai portfóliójába vezeti be az új hidrogén üzemanyagcellás modelleket.

A tavaly októberben bejelentett Pro One stratégiai cselekvési terve szerint a Stellantis átvenné a Fordtól a vezető szerepet a könnyű haszongépjárművek piacán. A modellpaletta felfrissítését is magába foglaló stratégia megvalósítását támogatja a hidrogénüzemű furgonok kínálatának és gyártásának bővítése is.

A Stellantis jelenleg Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban gyárt kompakt furgonokat. A már említett franciaországi, illetve egy másik brit létesítmény a közepes furgonokra szakosodik, míg Olaszországban és a lengyelországi üzemben a legnagyobb méretű és teherbírású modellek gördülnek le a gyártósorokról.

Nagyobb teherbírás, gyorsabb töltés

A Stellantis az akkumulátoros elektromos furgonok alapjaira építi a hidrogén üzemanyagcellás változatokat, amik közleménye szerint gyorsabb töltést, illetve nagyobb teherbírást kínálnak az előbbiekkel szemben. A közepes furgonok számára a második generációs üzemanyagcellás rendszerük 400 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé, miközben a töltési idő négy percnél is kevesebb. A nagy furgonok egy töltéssel 500 kilométert képesek megtenni, hidrogéntankjaik feltöltése pedig csak öt percbe telik.

A számos márkát összefogó konszern összesen nyolc hidrogén üzemanyagcellás járművet fog kínálni a közepes és nagy furgonok szegmensében. Ezek a Citroën ë-Jumpy és ë-Jumper, a Fiat Professional E-Scudo és E-Ducato, az Opel/Vauxhall Vivaro és Movano, illetve a Peugeot E-Expert és E-Boxer hidrogénhajtású változatai lesznek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink