Gyártók Figyelmeztette az autógyártókat a politika

Figyelmeztette az autógyártókat a politika

autopro.hu/V.M. | 2024.01.05 15:22

Figyelmeztette az autógyártókat a politika

Fotó: Volkswagen

Az Egyesült Államokban összesen 33 demokrata szenátor szólította az autógyártókat arra, hogy ne avatkozzanak be a szakszervezet bővítési törekvéseibe, miután több olyan jelentés is érkezett, ami szerint a vállalatok törvénytelen eszközökkel gátolják a folyamatot.

Hirdetés

Miután tavaly ősszel rekord béremelést tartalmazó kollektív szerződéseket harcolt ki a Stellantis, Ford és General Motors autógyártóknál, a United Auto Workers (UAW) szakszervezet célul tűzte, hogy más autógyártók dolgozóit is tagjai közé vonja. Jelentések szerint a törekvéseket azóta több esetben is illegális módon gátolták a gyártók.

„Ezek a válaszlépések sértik a munkavállalók jogait, és nem szabad megismétlődniük amennyiben ezen vállalatok dolgozói további csatlakozási törekvéseket tesznek” – írták a törvényhozók a 13 érintett autógyártónak.

A szenátorok szerint az autógyártóknak írásos módon kellene elkötelezniük magukat amellett, hogy semlegesek maradnak az ügyben, vagyis, hogy nem próbálják meg semmilyen módon akadályozni dolgozóik UAW-hoz való csatlakozását.

Durva visszaélések történtek

A dolgozók korábban arról számoltak be, hogy a Volkswagen helyi vezetői elkobozták, majd megsemmisítették a szakszervezeti anyagokat, a Hyundai-nál pedig megtiltották a hasonló anyagok munkaterületen és munkaidőn kívüli terjesztését. Ezenkívül az illetékes állami hatóság úgy találta, hogy a Tesla szintén törvénytelen módokon akadályozta, hogy a szakszervezet megvesse lábát az üzemeiben, például dolgozóit kihallgatta, rosszabb esetben elbocsátotta.

A 13, UAW-képviselettel még nem rendelkező gyártó között szerepel többek között a BMW, a Mercedes, a Toyota, a Volvo, a Honda, a Nissan és a Rivian is.

A The Detroit News beszámolója szerint részben nekik üzenve, és a szenátorok levelére reagálva Shawn Fain, az UAW elnöke azt mondta: „Itt az idő, hogy az autóipari vállalatok felhagyjanak a törvények megsértésével, és levegyék lábukat az amerikai autóipari dolgozók nyakáról.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink