Gyártók Ezért diszkriminálja európai vásárlóit a VW

Ezért diszkriminálja európai vásárlóit a VW

MTI | 2016.07.04 08:13

Ezért diszkriminálja európai vásárlóit a VW

Amíg a tengerentúlon bőkezűen kompenzálja a dízelbotrány áldozatait a konszern, hazai pályán nem kapnak hasonló ellentételezést az ügyfelek. Itt a válasz az aránytalan bánásmódra.

Hirdetés

- Túlterhelné a Volkswagen (VW) konszernt, amennyiben a vállalat európai ügyfelei hasonló kártérítést kapnának, mint amilyet az Egyesült Államokban alkudtak ki a dízelbotrány rendezésére - jelentette ki Matthias Müller, a VW vezérigazgatója a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban. - Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, tetszés szerinti kártérítési összegek kifizetése még a Volkswagent is túlterhelné" - tett hozzá.

Az indoklás háttere, hogy Matthias Müller ismételten elutasította az európai fogyasztóvédők követeléseit egy amerikai mintájú kárrendezésre. Szerinte más a helyzet, ugyanis az Egyesült Államokban a határértékek jóval szigorúbbak, ezáltal a javítás is bonyolultabb.

A Volkswagen a múlt hónap végén megállapodásra jutott az amerikai autótulajdonosokat képviselő ügyvédekkel és a szövetségi kormánnyal a dízelbotrány miatt benyújtott keresetek rendezéséről, amelynek alapján legkevesebb 14,7 milliárd dollárt kell kifizetnie a német autógyártónak különböző jogcímeken. Az alku értelmében az autók tulajdonosai választhatnak: a VW visszavásárolja, vagy megjavítja járművüket. A konszern legalább 5100 dollárt kártérítési összeget köteles fizetni a manipulált járművekkel rendelkező amerikai ügyfeleknek. Az amerikai törvények szerint azonban a megállapodás egyelőre nem jogerős, ahhoz még egy bíró jóváhagyása is szükséges.

Az Egyesült Államokban mintegy félmillió járművet érint a dízelbotrány, világszerte 11 milliót. A vezérigazgató közlése alapján a konszern eddig 16,2 milliárd eurót tett félre válságkezelésre, a járműgyártó csoport pénzügyi helyzete továbbra is stabilnak mondható. Ugyanakkor a vállalat pénzügyi forrásai nem határtalanok.

Kiemelt Partnereink