Gyártók Ezer állást szüntetne meg az Opel

Ezer állást szüntetne meg az Opel

autopro.hu/P.B. | 2022.09.12 09:21

Ezer állást szüntetne meg az Opel

Fotó: Twitter/Opel

A Stellantishoz tartozó Opel autógyártó a jelek szerint további ezer munkahelyet akar megszüntetni Németországban. Ennek oka az ipar gyors átalakulása, a világjárvány, a geopolitikai helyzet, a törékeny ellátási láncok, valamint az energia- és nyersanyagárak hatalmas emelkedése.

Hirdetés

A „Handelsblatt” értesülései szerint a vállalat egy belső értekezleten bejelentette, hogy nem elbocsátásokkal szüntetné meg a munkahelyeket, hanem önkéntes alapon. Ezt olyan eszközökkel kívánja elérni a gyártó, mint a részleges nyugdíjazás, a korengedményes nyugdíjazás vagy a végkielégítés. Az intézkedés rüsselsheimi, kaiserslauterni és eisenachi helyszíneket érinti.

A sajtóértesülések szerint elbocsátás elleni védelmet 2027 közepéig meghosszabbítják, ezért cserébe szüntetnék meg az ezer állást a fenti módszerekkel.

A Handelsblatt szerint azonban várhatóan középtávon az Opel élni fog a menedzsment és az üzemi tanács között 2019-től kötött kulcsszerződésben foglalt záradékkal, amely szerint 2023-tól további ezer munkahelyet szüntetnek meg „társadalmilag felelős módon”. A jelentés szerint a megmaradt munkavállalók elbocsátása elleni védelme automatikusan meghosszabbodna 2029 júliusának végéig – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink