Gyártók Energiatakarékossági világrekorder a Ford Mustang Mach-E

Energiatakarékossági világrekorder a Ford Mustang Mach-E

autopro.hu/V.M. | 2021.07.16 06:22

Energiatakarékossági világrekorder a Ford Mustang Mach-E

Fotó: Ford Media Center

A világ legkevesebb energiát fogyasztó elektromos autójaként került be a Ford Muastang Mach-E a Guinness Rekordok Könyvébe, miután egy több mint 1350 kilométeres utat úgy tettek meg vele, hogy egy kilowattóra energia felhasználására mintegy 10,52 kilométer jutott.

Hirdetés

A Ford, az utakon tavaly decemberben megjelent tisztán elektromos zászlóshajójával a Skócia északi csücskében található John o' Groats falvától a Brit-sziget átellenes végén elhelyezkedő Land’s End földnyelvig utaztak.

A hosszú úton produkált alacsony energiafogyasztás azt jelenti, hogy a Mustang Mach-E 88 kilowattórás akkumulátorával 800 kilométernél is többet lehet megtenni két töltés között. Ez jócskán meghaladja a típus hivatalosan mintegy 600 kilométeres hatótávolságát.

Az úttal, melyen a Mustang Mach-E vezetői háromszor nagyobb energiatakarékosságot értek el a korábbi világrekordhoz mérten, egy új rekordot kívántak felállítani, hogy csillapítsák az elektromos autók elégtelen hatótávolságával kapcsolatos félelmeket.

A rekordkísérlet során mindössze kétszer álltak meg tölteni, amivel pedig kevesebb, mint 45 perc telt csak el.

Bebizonyították a villanyautók alkalmasságát

A kiváló értékeket persze nem hétköznapi vezetők érték el. Az akkumulátoros elektromos autó volánja mögött Paul Clifton, a BBC autóipari újságírója, valamint Fergal McGrath és Kevin Booker ültek felváltva. Utóbbiak korábban már benzin- és dízelmotoros járművekkel állítottak fel üzemanyagtakarékossági csúcsokat.

Közös nyilatkozatában a három csapattárs kifejtette: „Ez a rekord demonstrálja, hogy az elektromos autók ma már mindenkinek megfelelő alternatívát nyújtanak. Nem csupán a rövid, munkába és boltokba vezető városi utakhoz, vagy mint egy második autó, hanem a hosszú, országot átszelő valós utak esetében is.”

Kiemelt Partnereink