Gyártók Emissziós manipulációval vádolják a Renault-t

Emissziós manipulációval vádolják a Renault-t

autopro.hu/V.M. | 2021.06.09 17:22

Emissziós manipulációval vádolják a Renault-t

Fotó: Renault Group Media

A francia ügyészség azzal vádolta meg a Renault autógyártót, hogy manipulálta bizonyos régebbi modelljei emissziós értékeit, a vállalat azonban határozottan állítja, hogy nem követett el bűncselekményt.

Hirdetés

Mióta a Volkswagent csalószoftver használatán kapták, és 2015-ben kirobbant a dízelbotrány, számos más autógyártó is a hatóságok célkeresztjébe került. Annak kiderítésére, hogy a Renault is alkalmazott-e tiltott eszközöket a dízelüzemű járművek kibocsátásának csökkentésére, 2017 óta folyik vizsgálat Franciaországban.

„A Renault tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, továbbá fenntartja, hogy járművei nincsenek olyan rendszerekkel felszerelve, amik lehetővé tennék számára, hogy csaljon az emissziós teszten” – közölte az OEM a frissen felmerült vádra reagálva.

A vád kapcsán Gilles Le Borgne, a Renault fejlesztési vezetője is megszólalt. Újságíróknak elmondta, hogy nem tudják, pontosan mennyi autójukat érinti a francia vizsgálat.

Az előírtat tízszeresen meghaladó kibocsátás

A folyamatban lévő nyomozás egyik 2019-es jelentése szerint a Renault egyes járművei valós körülmények között a határértéket több mint tízszeresen felülmúló mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátottak a légkörbe.

A Reuters cikke szerint Le Borgne ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy az autóikban régebben használt NOx-csapda nevezetű technológia – ami abszorpció útján csökkentette a kipufogógázban lévő nitrogén-oxidok mennyiségét – ismert korlátokkal rendelkezett, illetve csak alacsony sebességnél működött optimálisan. Ezek a korlátok részben a vásárlók biztonságát szolgáltak, részben technológiai eredetűek voltak.

Kiemelt Partnereink