Gyártók Emelkedik a győri Audi dolgozóinak fizetése

Emelkedik a győri Audi dolgozóinak fizetése

MTI/autopro.hu | 2022.07.22 16:47

Emelkedik a győri Audi dolgozóinak fizetése

Fotó: Audi Hungaria

Kilencszázalékos évközi alapbéremelést hajtanak végre az Audi Hungariánál, az intézkedésről július 22-én állapodott meg a munkáltató a munkavállalói oldallal - közölte a győri cég sajtóosztálya.

Hirdetés

A menedzsment és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) megállapodása értelmében valamennyi munkavállaló bére július 1-jei hatállyal megemelkedik 9 százalékkal, az emelés már az augusztusi fizetésekben megjelenik. Az Audi Hungaria Zrt. mintegy 12 ezer embert foglalkoztat.

A béremelés az infláció növekedésével vált indokolttá, az autógyártó cég törekvése, hogy a bérek versenyképesek maradjanak - hangsúlyozta a sajtóosztály.

Emlékeztettek arra, hogy a győri gyárnál érvényben van a 2020-ben kötött hároméves bérmegállapodás is, amely három év alatt 36 százalékos béremelést biztosít a dolgozóknak. A mostani emelés a 2022-ben esedékes bérfejlesztésen felül történik.

Győrből a világnak

A győri székhelyű Audi Hungaria Zrt. az Audi konszern tagjaként Volkswagen Csoporthoz tartozik, és az Audi, valamint a Volkswagen konszern központi motorszállítója. Tavaly 1.620.767 motort gyártottak Győrben, emellett 171.015 autót szereltek össze a kisalföldi városban.

A cég korábbi tájékoztatása szerint tavaly az Audi Hungaria Zrt. 7,717 milliárd euró (2866,48 milliárd forint) árbevételt ért el, 2,6 százalékkal meghaladva a 2020-ast. A társaság adózott eredménye 2021-ben 332 millió euró (12,332 milliárd forint) lett, 33 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Hosszú távon is jó helyzet

A győri Audi felől az idei nyáron nem ez az első jó hír. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, június 21-én jelentette be a vállalat vezetője, Alfons Dintner, hogy az Audi Hungaria 20 milliárd forintos beruházással bővíti portfólióját a MEB ECO hajtásokkal. A beruházás több száz új munkahelyet hoz létre a városban és környékén.

A gyakorlatban ez a bővítés a gyár hosszútávú jövőjét is biztosítja, hiszen az elektromos átállás elengedhetetlen, különösen az Audi esetében: a német OEM a 2030-as évek elejétől csak tisztán elektromos autókat kíván gyártani az európai piacra.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink