Gyártók Emeli a tétet az elektrifikációban a Hyundai

Emeli a tétet az elektrifikációban a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2023.06.21 16:20

Emeli a tétet az elektrifikációban a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai Motor közel kétharmadával növeli elektrifikációs célú átlagos éves befektetéseinek összegét, amivel az elkövetkező tíz évben nem kevesebb, mint 28 milliárd dollárt fektet be elektromos járművekbe – ismertette befektetői napján a kínai jelenlétét csökkenteni tervező autógyártó.

Hirdetés

A koreai Hyundai befektetői napján ismertette friss elektrifikációs terveit, melyekben a költések növelésével egyetemben az értékesítési célok feljebb tornászása is szerepel, összhangban „az előrejelzéseknél gyorsabban növekvő elektromosautó-kereslettel.”

Most a vállalat 2030-ra évi kétmillió villanyautót szeretne eladni, míg korábban 1,87 millió szerepelt elképzeléseiben. Ez egyben azt is jelentené, hogy a következő évtized elejére a globális újautó-eladásainak harmadát adnák elektromos modellek, míg ma még ez az arány csupán nyolc százalék.

Az értékesítési célok elérését szolgálandó a Hyundai Európában, az Egyesült Államokban és hazájában is bővíteni készül villanyautó-gyártási kapacitását.

Nehéz tereppé vált Kína

A korábbiaknál is ambiciózusabb elektrifikációs terveken kívül a befektetői napon Kína is szóba került. Jaehoon Chang, a Hyundai vezérigazgatója a jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy a világ vezető autópiacán a működésük rendkívül nyereséges volt 2016-ig, mostanra azonban a helyzet gyökeresen megváltozott, miután veszítettek piaci részesedésükből a kínai gyártók javára.

A változásokra a Hyundai a nyereséges működést elősegítő reorganizációval reagál. 2021-ben a vállalat már eladta egyik helyi gyártóüzemét, és idén kettő másiktól is megválna – ezek egyikét már tavaly bezárta, míg a másikban idén állnak le a gyártósorok. Az értékesítések után a Hyundai kettő gyárral fog rendelkezni Kínában, melyek részben exportra fognak termelni.

A gyártókapacitások megvágásával párhuzamosan a modellpaletta is szűkülni fog, 13-ról nyolc autóra.

Akkukra is sokat költenek

Az elektrifikációhoz kapcsolódóan az akkumulátoros befektetések is helyet kaptak a témák között. A Reuters beszámolója szerint, hogy javítsa versenyképességét a területen, illetve a következő generációs akkumulátorok fejlesztése érdekében a Hyundai 7,4 milliárd dollárt fog befektetni a következő tíz évben.

Hogy a járműveibe kerülő energiatárolókat olcsóbbá tegye, 2025-ben a Hyundai megkezdni a szokványos lítiumion variánsoknál kisebb költséggel előállítható lítium-vasfoszfát telepek használatát.

Ami az akkumulátorellátást illeti, a Hyundai már 2028-ra az akkuk 70 százalékát vegyesvállalataitól, vagyis mondhatni házon belülről szerezné be.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink