Gyártók Emelhetik a tétet az autógyári dolgozók

Emelhetik a tétet az autógyári dolgozók

autopro.hu/V.M. | 2023.09.28 12:22

Emelhetik a tétet az autógyári dolgozók

Fotó: Ford Media Center

A United Auto Workers (UAW) autóipari szakszervezet a három nagy amerikai autógyártó újabb termelőüzemeiben indíthat sztrájkot szeptember 29-én, amennyiben az új kollektív szerződésről szóló tárgyalásokon nem sikerül jelentős előrelépést elérni.

Hirdetés

Az Egyesült Államok legnagyobb autóipari szakszervezete július óta tárgyal az új négy éves kollektív szerződésekről a Forddal, a General Motors-szal és a Stellantis-szal, szeptember 15-től kezdve pedig több telephelyen is sztrájkba kezdtek tagjai, miután nem sikerült határidőre egyezségre jutni.

Egy bennfentes forrás szerint 29-én újabb üzemekben szüntethetik be a munkát. Az UAW szeptember 15-én a három OEM egy-egy autógyárában szólította sztrájkra dolgozóit, egy héttel később pedig a GM és a Stellantis 38 alkatrészelosztó központjának dolgozói is csatlakoztak.

Elnöki hátszéllel tárgyalhatnak

A szakszervezet összesen 40 százalékos béremelést követel négy év alatt, ebben pedig Joe Biden amerikai elnök és más politikusok is támogatják őket. Ez nem teszi könnyebbé az autógyártók dolgát, akik eddig 20 százalék körüli emelést ajánlottak csak.

Az UAW szerint a Forddal folytatott tárgyalások haladnak a legjobban, ennek is köszönhető, hogy a vállalat elkerülte a sztrájkok elosztóközpontokat érintő második hullámát. Ugyanakkor a gyártó szerint az ő és a szakszervezet álláspontjában jelentős eltérések vannak több területen is.

A Reuters szerint a szakszervezet legközelebb motor- és sebességváltó-gyárakban, illetve a nagy haszonkulccsal értékesíthető pickupok és SUV-k üzemeiben állíthatja le a munkát, ezzel az autógyártókra fájó pontokon mérve csapást. Az UAW a három autógyártó mintegy 150 ezer munkavállalóját képviseli, eddig tagjainak 12 százalékát szólította sztrájkra.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink