Gyártók Embert ölt egy önvezető Tesla

Embert ölt egy önvezető Tesla

autopro.hu/B.B. | 2016.07.02 06:26

Embert ölt egy önvezető Tesla

Szomorú mérföldkőhöz ért az autóipar: első alkalommal vett részt végzetes balesetben egy robotpilóta üzemmódban közlekedő személyautó.

Hirdetés

A 2015-ben gyártott Model S bal első ülésén helyet foglaló Tesla-rajongó tulajdonos akkor veszítette életét, amikor egy pótkocsis teherautó balra kanyarodott az önvezető autó előtt. Az Automotive News szerint a személyautó nem érzékelhette az előtte lévő akadályt, így beszaladt a pótkocsi alá, ami gyakorlatilag leborotválta az autó tetejét. A kocsi ezután továbbhaladt, az ütközés után még átszakított egy kerítést, áthaladt egy mezőn, majd az úttól nagyjából harminc méterre egy közműoszlopnak ütközve állt csak meg.

A balesetet alighanem az okozhatta, hogy a kocsi szenzorai viszonylag alacsonyan helyezkednek el (korábban már volt hasonló okból komoly anyagi kárt okozó parkolási koccanás, erről itt írtunk), az azonban kérdéses, hogy a kerítéssel való érintkezést követően az autó miért nem állt meg. Az sem tisztázott még, hogy a teherautót miért nem észlelte maga a sofőr, mivel az irányítást visszavéve valószínűleg elkerülhető lett volna a tragédia.

A balesetet maga az autógyártó jelentette be, az NHTSA pedig vizsgálatot kezdeményezett az önvezető rendszerekkel kapcsolatban. A gyártó megerősítette, hogy az ütközés során aktiválva volt az önvezető üzemmód, egyben kiemelte, hogy az első halálos balesetre közel 210 millió önvezető üzemmódban megtett kilométer után került sor.

A Tesla nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a robotpilóta működése során is folyamatos emberi felügyeletre van szükség, hogy egy esetleges újabb haláleset megelőzhető legyen.

Kiemelt Partnereink