Gyártók Ellátási gondok sújtják a fiatal villanyautó-gyártót

Ellátási gondok sújtják a fiatal villanyautó-gyártót

autopro.hu/V.M. | 2023.08.07 11:23

Ellátási gondok sújtják a fiatal villanyautó-gyártót

A Fisker 2026-os modellpalettája (jobbról-balra): a Ronin kabrió, az Alaska pickup, a Pear és az Ocean SUV-k | Fotó: Facebook/Fisker

Alkatrészbeszerzési gondok miatt mintegy harmadával volt kénytelen csökkenteni éves termelési célkitűzését a villanyautókat gyártó Fisker, mely még csak idén kezdte meg járművei kiszállítását.

Hirdetés

Az amerikai Fisker most 20-23 ezer elektromos jármű idei legyártásával számol, szemben a korábbi előrejelzésében szereplő 32-36 ezer darabbal. A vállalat közlése szerint az elmaradás hátterében az áll, hogy egyik fontos beszállítója, mely egy speciális szaktudást igénylő komponenst készít, a vártnál lassabban tudja felfuttatni termelését a világjárvány okozta sokkhatást követően.

Ugyanakkor Henrik Fisker vezérigazgató úgy fogalmazott: „Augusztus végére szerintünk ez a probléma el fog hárulni.” A vállalat második negyedévi pénzügyi eredményeinek ismertetésén továbbá hozzátette, hogy 2023 második felében gyártási volumenük el fogja érni a havi 6000 járművet.

A startup a második negyedévben még csak 1022 Ocean SUV-t gyártott le, ami messze elmaradt a tervben szereplő 1400-1700 példánytól. Okként akkor is az alkatrészellátási gondokat jelölték meg, melyek az elmúlt évben más villanyautós startupokat is hátráltattak, mivel a beszállítók inkább a nagyobb OEM-ek megrendeléseit részesítik előnyben.

Az első bevétel

A gyártásban mutatkozó nehézségek ellenére a Fisker jó hírekkel is szolgálhatott befektetőinek. A Reuters szerint az április-júniusi negyedév volt az első, mely során értékesítési árbevételt termelt, egészen pontosan 825 ezer dollárt, miután nemrég megkezdte autói kiszállítását Európában és az USA-ban. Ezenkívül a veszteség a várt részvényenkénti 28 centnél kisebb, 25 cent lett.

A járműveit a Magna International üzemében készítő cég nemrég három új elektromos modellt is bemutatott, melyek 2026-ig jelennek meg kínálatában. Ezek az Alaska pickup, a Pear SUV, melyet az Ocean alá pozicionálnak, illetve a Ronin négyajtós kabrió.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink