Gyártók Elgáncsolhatja jól menő leányát a VW?

Elgáncsolhatja jól menő leányát a VW?

autopro.hu/B.B. | 2017.10.09 14:00

Elgáncsolhatja jól menő leányát a VW?

Míg a Volkswagen szekere mostanában nem szalad annyira, addig a Skoda továbbra is nyerő szériának örülhet. A VW szemszögéből nem túl pozitív helyzetet iparági hírek szerint a német márka azzal oldaná meg, hogy egyszerűen Németországba helyezné egyes Skoda-modellek gyártását. Szinte egész Csehország egy emberként hördült fel.

Hirdetés

Érdekes hírt, és ezzel együtt jó nagy feszültséget szállított a Reuters a napokban a Volkswagen-konszernről. A lap szerint a konszern névadó márkája azt fontolgatja, hogy egyes Skoda-modellek gyártását németországi telephelyeken folytatja. A németek ezen felül a csehekkel megosztott technológiák és alkatrészek felhasználásáért is nagyobb összeget kérnének a jövőben.

Az ötletet az adhatta, hogy míg a Volkswagen a mai napig nyögi a dízelbotrány csökkenő értékesítési és gyártókapacitás-kihasználtsági számokban megmutatkozó bajait, addig a lényegében német színvonalat jóval olcsóbban kínáló Skoda az utóbbi években kitartóan szárnyal. A Skoda arányosított nyereségi mutatóit tekintve például több konszerntársat – köztük a VW-t – is maga mögött hagyott, eközben a Volkswagen újabban már a németországi elbocsátások gondolatával is kénytelen számolni. A konszern menedzsmentjének szemszögéből ezért érthető és logikus lépés lenne a konyhára sokat hozó cseh márka sikereiből valamennyit átcsatornázni a vállaltcsoporton belül.

Csakhogy már az ötlet megpendítése is hatalmas felháborodást váltott ki nem csak a Skoda-vezetésben és -üzemekben, hanem szinte egész Csehországban. Az ügyben már a cseh miniszterelnök is megszólalt, mondván, egyértelmű kormányzati érdek az összes, korábban a Skoda-telephelyeken tervezett beruházás megvalósítása, illetve a Skoda termelésáthelyezésének mindennemű elkerülése. Bohuslav Sobotka hamarosan találkozik a Skoda első emberével és a szakszervezet vezetőjével is.

Valószínűleg épp a vehemens cseh fellépésnek köszönhetően a VW szóvivője máris spekulációnak nevezte az egyes Skoda-modellek készítését VW-üzemekbe juttatásáról szóló híreket.

A Skoda már évek óta szépen teljesít, az új SUV-ok csak még nagyobb lökést adnak a cseh márkának

A tét nem kicsi. Számítások szerint amennyiben a Skoda egyik húzóterméke, a SuperB ezentúl a VW emdeni üzemében készülne, kétezer csehországi állás kerülne veszélybe. Persze az átszervezést nem holnap hajtanák végre, a gyártási helyszín miatti vita talán a SuperB 2022-ben várható utódmodelljével kapcsolatos.

A Volkswagen és a 26 éve a német konszernbe tartozó Skoda közti feszültség ugyanakkor a teljes csoport szemszögéből nem érdek, hiszen mint ahogy a Skoda korábbi vezetője fogalmazott, „senki sem akarja megölni az aranytojást tojó tyúkot”. A 73 éves Vratislav Kulhanek sokkal inkább a német és a cseh szakszervezetek közti kötélhúzást látja az ügy hátterében.

Az összvállalati versenyképesség szempontjából viszont hosszú távon közel sem optimális egy sikert sikerre halmozó és egy nehézségekkel küzdő márka együttélése. A változó iparágban dübörgő trendek fejlesztése, valamint a miattuk megjelenő új piaci szereplők fenyegetése miatt mégiscsak előnyös lenne kitépni néhány tollát a cseh „tyúknak” – ezt hívják úgy: kompromisszum.

Kiemelt Partnereink