Gyártók Elektromos kukásautók gyártásába kezd a Daimler és a Quantron

Elektromos kukásautók gyártásába kezd a Daimler és a Quantron

autopro.hu/P.B. | 2020.05.10 08:23

Elektromos kukásautók gyártásába kezd a Daimler és a Quantron

Fotó: Mercedes Pressroom

A Quantron meglévő járműveket alakít át elektromos hajtásúvá, emellett a hivatalos európai forgalmazója a CATL akkumulátoroknak és a Karsan buszoknak. A cég most azután nyitott a Mercedes Econic kukásautók elektromossá tétele felé, hogy a Daimler bejelentette a eEconic gyártását.

Hirdetés

Elképesztő gyorsasággal terjeszkedik a 2019-ben alapított Quantron. A legújabb termékpaletta-szélesítésük a Mercedes Econic elektromossá alakítása, amit néhány héttel azután jelentettek be, hogy a Daimler hivatalos bejelentést tett az eEconin gyártásáról. A Quantron mindenesetre meg is előzheti a Daimlert, hiszen az elektromos Econic sorozatgyártását 2022-re tervezi a cég.

A Quantron szerint az elektromossá alakított Econic teljesítménye 350 kW lesz, az akkumulátor 280 kilowattóra kapacitással rendelkezik, a jármű hatótávja pedig 150 kilométer lehet. Az átalakításokat akár azonnal elkezdhetik, igaz, korábban arról számolt be a cég, hogy a koronavírus-járvány miatt késések várhatóak termékeik kiszállításában.

Csak a második generációs Econic alakítható át

A Mercedes Econic gyártása 1998-ban kezdődött, a második generáció pedig 2013 óta érhető el. A Quantron szerint az átalakítás csak az Euro 6-os besorolású motoroknál kivitelezhető, így csak a második generációs Econic jöhet szóba.

A Daimler az eActros alapján készíti el az Econic elektromos változatát. A Mercedes által gyártott jármű hatótávja 200 kilométer lehet, ezt egy 240 kilowattórás akkumulátor teszi lehetővé.

A Quantron elektromos buszokat is gyárt

A török Karsannal együttműködve teljesen elektromos autóbuszok gyárt, illetve forgalmaz Németországban. A BMW i3-ban is használt akkumulátorokkal felszerelt első elektromos Karsanok már forgalomban vannak Németországban – írja az Electrive.

Karsan Atak autóbusz Budapesten. A Quantron ilyen buszok elektromos változatát is gyártja.

Karsan Atak autóbusz Budapesten. A Quantron ilyen buszok elektromos változatát is gyártja. | Fotó: Pörge Béla

A Quantron a Karsan Jet és Atak típusait alakítja át elektromossá. Utóbbi egy midibusz, ami Magyarországon is ismerős lehet, hiszen a BKV 15 darabot üzemeltet belőle, jellemzően a Budai Várban és a Gellérthegyen. A Budapesten forgalomban lévő Karsanok dízelhajtásúak, és még az előtt szerezte be őket a BKV, hogy a Quantron egyáltalán megalakult volna.

Akkumulátorokban is utazik a cég

Ahogyan arról korábban az autopro.hu beszámolt, a Quantron a hivatalos európai forgalmazója a kínai akkumulátor-gyáróriásnak, a CATL-nek. Az akkumulátorok forgalmazása mellett a Quantron maga is részt vesz a gyártásban.

A CATL jelenleg a harmadik legnagyobb piaci szereplő az akkumulátorgyártás területén, de a koronavírus-járvány hatására akár piacvezetővé is válhat az idén.

Kiemelt Partnereink