Gyártók Együtt fog kommunikáló járműveket tesztelni három japán autógyártó

Együtt fog kommunikáló járműveket tesztelni három japán autógyártó

autopro.hu/V.M. | 2020.10.20 04:21

Együtt fog kommunikáló járműveket tesztelni három japán autógyártó

Fotó: Honda Newsroom

Három japán autógyártó, a Honda, a Hyundai és a Toyota együtt fognak részt venni egy összekapcsolt járművek tesztelését célzó tesztprogramban az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Az összefogás keretében a Honda K+F Amerika fejlesztőközpont, a Hyundai Amerika Műszaki Központ, valamint a Toyota Motor Észak-Amerika fog közösen dolgozni Floridában az amerikai közlekedési minisztériummal, illetve Tampa Hillsborough Expressway Authority (THEA) hatóságával, mely a floridai Hillsborough megye útfejlesztéseit végzi. Utóbbi kettő szervezet már 2015 óta folytat teszteket adattovábbításra képes járművekkel Floridában a CV (Connected Vehicle) Pilot, vagyis Összekapcsolt Jármű Tesztprogram keretében, amihez most a három OEM is csatlakozott.

A három OEM járművei nem csak egymással fognak kommunikálni, hanem a projekt többi tagjának eszközeivel is. A konnektivitást lehetővé tevő fedélzeti eszközöket mindhárom gyártónak a hazánkban, Székesfehérváron is üzemmel rendelkező Denso fogja szállítani, ami már több mint tizenöt év tapasztalattal rendelkezik a jármű-környezet (vehicle-to-everything – V2X) kommunikáció terén.

Többé senki nem megy a forgalommal szemben

A tesztprogram már bebizonyította, hogy a járművekkel adatkapcsolatot létesíteni képes infrastruktúra milyen előnyöket tartogat. Az elmúlt másfél évben az intelligens infrastruktúra tizennégy alkalommal figyelmeztetett olyanokat, akik az autópályára forgalommal szembe akartak felhajtani, kilencszer akadályozta meg villamos és gépkocsi összeütközését, és havonta átlagosan több mint ezerötszáz alkalommal figyelmeztetett autópályáról lehajtókat, hogy a biztonságosnál gyorsabban mennek.

A tesztprogram tehát kiváló lehetőséget ad a most csatlakozó három japán autógyártónak, hogy növeljék tudásbázisukat egy olyan technológiával kapcsolatban, ami figyelemre méltó biztonsági hozadékokkal szolgálhat, és melynek ismerete a jövőben egyre fontosabbá válik a versenyképesség szempontjából.

Bob Frey, az amerikai közlekedési minisztérium innovációs igazgatója továbbá elmondta, hogy a program meg fogja mutatni, hogy az adatközlési technológiát hogyan lehet már a gyártáskor a járművekbe építeni.

Szeptemberben elkezdődött annak tervezése, hogy a három OEM járműveit pontosan hogyan fogják integrálni a programba. A járművek felkészítését követően a demonstrációs szakasz 2021 utolsó negyedévében fogja kezdetét venni.

Kiemelt Partnereink