Gyártók Egy hajótűz miatt perelik a Volkswagent

Egy hajótűz miatt perelik a Volkswagent

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.06 11:21

Egy hajótűz miatt perelik a Volkswagent

Fotó: Pexels

A Volkswagen Csoportnak két perrel kell szembenéznie Németországban, mivel azzal vádolják őket, hogy a Porsche elektromos járművének akkumulátora okozta a 2022-es tüzet egy hatalmas teherhajón, amely végül elsüllyedt több ezer autóval a fedélzetén.

Hirdetés

Az egyik keresetet Stuttgartban nyújtották be, ahol a VW Porsche egységének székhelye található. Az ügyet féltucatnyi felperes indította, köztük a Mitsui OSK Lines, a hajó üzemeltetője és az Allianz, a hajó egyik biztosítója – közölte a bíróság szóvivője.

Az ügyet egy évvel ezelőtt nyújtották be, de nemrégiben szüneteltették, mert közvetítői tárgyalásokat terveztek a hajóval kapcsolatos második perhez, amely jelenleg egy braunschweigi bíróság előtt van. Mindkét ügyet újraindítják, ha nem sikerül megegyezésre jutni. Egy braunschweigi bíró a bíróság szóvivője szerint még márciusban tervezi megtartani a tárgyalásokat.

A VW megerősítette a kereseteket, de további kommentárokat nem kívánt hozzáfűzni.

Miért indult a per?

A panamai zászló alatt közlekedő Felicity Ace két évvel ezelőtt kigyulladt az Atlanti-óceánon az Azori-szigetek közelében, és a legénység kimentése után sodródva maradt. A VW amerikai részlegének egy akkori belső e-mailjéből kiderült, hogy 3965 jármű volt a fedélzeten. A teherhajó vesztesége egy kockázati modellező cég becslése szerint legalább 155 millió dollárjába kerülhetett az autógyártónak.

A felperesek azt állítják, hogy a tűz egy Porsche-modell lítiumion-akkumulátorából keletkezett, valamint hogy a VW nem tájékoztatta őket a veszélyről és az ilyen járművek szállításához szükséges óvintézkedésekről – állítja a stuttgarti bíróság. Bár az ügyet egy évvel ezelőtt nyújtották be, a bírák még nem vizsgálták a per érdemi részét, mivel a felek azon vitatkoztak, hogy mekkora összegű biztosítékot kell letétbe helyezni ahhoz, hogy a per folytatódhasson – írja az Automotive News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink