Gyártók E-autók egész sorával állhat elő a Renault Csoport

E-autók egész sorával állhat elő a Renault Csoport

autopro.hu/P.B. | 2022.01.25 17:22

E-autók egész sorával állhat elő a Renault Csoport

Fotó: Renault Media Website

Hamarosan bejelenti a részletes elektrifikációs terveit a Renault-Nissan-Mitsubishi konszern. A várható fejlesztések összköltsége meghaladja majd a húszmilliárd eurót is a következő öt évben, aminek eredménye harminc új tisztán elektromos modell lesz 2030-ra.

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség 2030-ig összesen több mint harminc új, tisztán elektromos modellt dobna a piacra. Az új autók öt közös platformra épülnek – jelentette a Reuters két, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva. A bennfentesek szerint a húszmilliárd eurót a korábban vállalt tízmilliárd eurón felül költi majd el a konszern, tehát az eredeti tervekhez képest háromszor annyi pénzt fordítanak az elektromobilitásra a következő években.

A Renault és a Mitsubishi nem reagált az értesülésekre, míg a Nissan szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó találgatásokat kommentálni.

A hírek szerint a három gyártó elmélyíti a szövetségét, és a növekvő konkurencia miatt a korábbi tervekhez képest jóval többet költ majd az elektromos járművek fejlesztésére. A három cég legutóbb 2020-ban szervezte át az együttműködésének alapjait, akkor regionális alapon osztották fel, hogy melyik gyártó melyik piacon legyen aktívabb. Egyelőre nem tudni, hogy az elektromos modellekre is ugyanez a felállás vonatkozik-e.

A platformok már készülnek

Az említett öt elektromos platform közül a CMF-EV már létezik, erre épült a Renault Megane E-Tech és a Nissan Ariya is. További három már fejlesztés vagy gyártás alatt áll, az ötödiket pedig a Renault fejleszti kompakt elektromos járművekhez az évtized közepéig. Ez a CMFB-EV lesz, amelyre például a Renault 5 épül majd, de a sajtóértesülések szerint a Nissan Micra elektromos változata is erre a platformra fog épülni.

A húszmilliárd euró egy részét közös akkumulátorgyártásra fordítja majd a szövetség. A Renault által vezetett csoport 2030-ig 220 gigawattórás akkumulátorgyártó-kapacitást kíván kiépíteni Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Kínában és Japánban – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink