Gyártók Döcögősen megy a Nissan elektrifikációja

Döcögősen megy a Nissan elektrifikációja

autopro.hu/V.M. | 2023.03.13 04:23

Döcögősen megy a Nissan elektrifikációja

Fotó: Nissan Global Newsroom

Számos probléma hátráltatja a Nissant Ariya elektromos autója gyártásában, ami miatt a korábban nagy késéssel kereskedésekbe kerülő modell termelését máig nem tudta felfuttatni a japán gyártó. Márpedig az akkumulátoros elektromos autó kulcsszerepet játszhatna a Nissan elektromos szegmensbeli pozíciójának megerősítésében.

Hirdetés

A 2020-ben bemutatott Ariya évek óta az első teljesen új, globális piacra szánt autója volt a Nissannak. A márka a 2010-ben piacra dobott Leaf elektromos autójával élenjáró szerephez jutott a villanyautózásban, idővel mégis lemaradt versenytársaitól, amit jól mutat az is, hogy 2020-ra a gyártás kezdetétől számítva többet adtak el a Tesla Model 3-ból, mint a Leafből.

Az Ariya, mely bemutatásakor nagy érdeklődést keltett, újrapozícionálhatná a Nissant, mely eladásainak csupán 4,5 százalékát tették ki elektromos autók 2022-ben.

Műszaki problémák és alkatrészhiány

Mindazonáltal a termelési volumen legalább harmadával elmarad a tervezettől ügyhöz közeli források és a Reuters által vizsgált termeléstervezési dokumentációk szerint.

A bennfentesek szerint a gyártást az új „intelligens gyártási rendszer” problémái lassítják a Tokiótól északra fekvő üzemben. Az új megoldások implementálása az elektromos és belső égésű motoros autókat is készíteni képes gyártósoron „rendkívül kihívásokkal teli” feladatot jelent a nyilatkozók egyike szerint, aki hozzátette, hogy különösen sok gond jelentkezik a fényezőüzemmel kapcsolatban.

A Nissan egy teljesen új gyártási rendszert kívánt megvalósítani, amely magasan automatizált, zéró emissziós elven működik, illetve a karosszériát összeszerelt állapotában, egy lépésben képes lefesteni.

A műszaki jellegű problémák mellett a gyártást alkatrészhiány is korlátozza, melyet a Nissan is megerősített. Közleményében a vállalat többek között a félvezető-komponensek hiányát emelte ki.

Nem fogadnak rendeléseket

A folytonos problémák miatt a Nissan nem tudja tartani gyártási céljait. Bennfentesek szerint a vállalat napi 400 darabot szeretne készíteni új akkumulátoros elektromos szabadidő-autójából, ami egy hónapban közel 9000, egy év alatt pedig több mint 100 ezer autót jelentene. Ezzel ellentétben a Reuters-nek átadott dokumentumokban a három tavaszi hónapra csak 6900, 5200 és 5400 jármű van betervezve – a termelési célokat pedig azóta még jobban megvágták az egyik nyilatkozó szerint.

A gyártási problémák az értékesítési oldalon is fennakadásokat okoznak. A vásárlók nem csak később kapják meg autójukat, de tavaly óta a kereskedők sem Japánban, sem az Egyesült Államokban nem fogadnak további megrendelést a chiphiány miatt 2021 helyett csak 2022-ben kereskedésekbe került Ariyára.

Úgy tűnik tehát, hogy a Nissan nem tudja kihasználni az Ariya iránti magas érdeklődést, ami segíthetne neki, hogy ismét az elektromobilitás egyik vezetőjévé léphessen elő.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink