Gyártók Csődbe ment a kínai elektromosautó-gyártó Byton

Csődbe ment a kínai elektromosautó-gyártó Byton

autopro.hu/V.R. | 2023.07.07 14:19

Csődbe ment a kínai elektromosautó-gyártó Byton

Fotó: BYTON Newsroom

Csődeljárást kezdeményezett a kínai hatóságoknál az egykor nagy ambíciókkal induló elektromosautó-gyártó startup, a Byton. Az egykor feltörekvő autógyártó már közel két éve a csőd szélén állt.

Hirdetés

A kínai bíróság júniusban engedélyezte a fizetésképtelenségi eljárás lefolytatását. A Byton 2021 óta a csőd szélén állt, amikor egy hitelező fizetésképtelenségi eljárást kért a Nanjing Zhixing New Energy Vehicle Technology Development vállalat - a Byton fő üzleti egysége - ellen. Bár ezt abban az évben nem sikerült végbe vinniük, várható volt, hogy a Byton számára nehéz lesz feléleszteni az üzletet.

Azonban ezesetben a vállalat önszántából jelentett csődöt, és a bíróság az eljárás elindítása mellett döntött. Megállapította, hogy bár a vállalatok nagy eszközállománnyal rendelkeztek, a hitelezők jogait és érdekeit már évek óta nem biztosították. Emellett olyan jogi hiányosságok voltak, amelyek lehetetlenné tették a bíróság általi hatékony végrehajtást.

Ígéretes jövőből lett bukás

A Byton 2017 szeptemberi alapításakor nagy reményekkel és egy olyan vezetői gárdával indult, amely olyan cégek munkatársaiból állt, mint a BMW és a Tesla. A támogatók között kezdetben a FAW és a CATL is szerepelt, és a kínai startup kitűzte céljául, hogy telephelyeket hozzon létre a kínai Nanjingban, az amerikai Szilícium-völgyben és a németországi Münchenben is.

A 2021 elején bejelentett együttműködésüket a Foxconnal, és az ehhez kapcsolódó beruházást akkoriban mentőövnek tekintették. A tajvani vállalat azonban alig néhány hónappal később minden kapcsolatot megszakított, a Byton romló pénzügyi helyzetére hivatkozva.

Mindemellett, a Byton 2019 októberében megkezdte az M-Byte gyártásának előkészületeit, és állítólag célegyenesben volt a sorozatgyártás felé. A vállalatot azonban megingatta a koronavírus-járvány, emiatt 2020 júniusában ideiglenesen leállította működését, és a dolgok jelenlegi állása szerint az M-Byte annak ellenére sem lát napvilágot, hogy nem kevesebb, mint 50 ezer előrendelést gyűjtött be a 2019-es bemutatásakor – emlékeztet az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink