Gyártók Cserélhető akkukkal látja el e-autóit a Stellantis

Cserélhető akkukkal látja el e-autóit a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.12.11 08:22

Cserélhető akkukkal látja el e-autóit a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis együttműködésre lépett a cserélhető akkumulátoros technológiát fejlesztő amerikai Ample-lel annak érdekében, hogy a cég megoldását a Stellantis elektromos járműveibe integrálják.

Hirdetés

A partnerség első szakaszában a Stellantis-hoz tartozó Free2move madridi autómegosztó flottájának 100 Fiat 500e elektromos kisautóját látják el az Ample moduláris akkumulátoraival 2024-ben.

Az Ample megoldásának lényege, hogy a moduláris cserélhető energiatárolókat a csereállomásokon kevesebb mint öt perc alatt ki lehet cserélni. Így az ügyfél a lemerült akkumulátor helyett gyorsan juthat egy másik, teljesen feltöltötthöz, kiváltva a hosszadalmas töltést és összességében kényelmesebbé téve a villanyautó-használatot.

Az Ample mindössze három nap alatt telepíthető akkumulátorcserélő állomásai automatikusan felismerik a technológiával kompatibilis e-autókat, mikor azok a közelükbe érnek. Az állomásba való beállás után a jármű vezetője egy mobil applikáción keresztül indíthatja el a cserefolyamatot.

Az Ample modulárisnak tervezte akkumulátorait, ami lehetővé teszi azok bármilyen járműbe való beszerelését. A Stellantis közleménye szerint ezáltal nincs szükség az elektromos járműmodelljei áttervezésére.

Így válhatnak olcsóbbá az e-autók?

Az autógyártó konszern és az Ample megvitatják a technológia használatának kiterjesztését is. A jövőben a Stellantis vásárlói előfizetéses módon férhetnek majd hozzá az Ample akkumulátoraihoz. Az, hogy az energiatároló nem fogja az autó fix részét képezni, biztosítani fogja az elektromos autók vételárának csökkentését és a legfrissebb akkumulátortechnológiákra való váltás lehetőségét.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a nyáron a Daimler Truckhoz tartozó Mitsubishi Fuso szintén együttműködésre lépett az Ample-lel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink