Gyártók Csak elektromos furgonokat fog gyártani a VW

Csak elektromos furgonokat fog gyártani a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.12.05 08:16

Csak elektromos furgonokat fog gyártani a VW

Fotó: Volkswagen

A Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) saját elektromos platformot fejleszt, és 2028-tól az összes kisteherautóját akkumulátoros elektromos meghajtásra kívánja átalakítani. Az új modellcsalád a Space nevet viseli majd.

Hirdetés

Carsten Intra, a VWN főnöke december 4-én jelentette be, hogy a vállalat saját platformot fejleszt, és erre építi majd összes elektromos modelljét. Elsőként a Crafter érkezik Space néven, utána a többi kisteherautó jön sorban. Intra egyelőre nem közölt részleteket magáról a platformról.

A vezető szerint ezzel a lépéssel a cég teljesen megváltoztatta a stratégiáját, hiszen a saját platformmal minden szálat a saját kezében tarthat a cég, nem szorul külső partnerekre. Ez akár 15-20 évre is jövőképet adhat a VWN-nek. S valóban, a cég eddigi egyetlen elektromos modellje, az ID.Buzz a MEB-platformon alapul, azaz ez alapvetően személyautók számára kifejlesztett architektúrán.

Kellett ehhez az Audi is

A „Space” projekt egyébként annak köszönhető, hogy az Audi októberben úgy döntött, nem Hannoverben gyártja majd leendő elektromos zászlóshajóját – ezzel kapacitás szabadult fel az üzemben.

Az üzemi tanács októberben „csalódásának” adott hangot a tekintélyes Audi projekt visszavonása miatt, de most bizakodó a „Space” sorozat bejelentett gyártása kapcsán is. „Ez a döntés megerősíti függetlenségünket a csoporton belül, biztosítja a telephely jövőjét, és márkaként mozgásteret enged számunkra, hogy üzletünket a jövőben fejlesszük” – idézi az electrive.com a VWN Üzemi Tanácsának elnökét, Stavros Christidis-t.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink