Gyártók Csak e-autókat kínál 2030-tól a Peugeot

Csak e-autókat kínál 2030-tól a Peugeot

autopro.hu/V.M. | 2021.12.09 17:21

Csak e-autókat kínál 2030-tól a Peugeot

Fotó: Peugeot Media

A francia Peugeot 2030-tól a Stellantis járműplatformjaira építve kizárólag tisztán elektromos autókat fog kínálni Európában – közölte nemrég a vállalat vezérigazgatója, Linda Jackson.

Hirdetés

Jackson nemrég az Automotive News Europe szaklapnak nyilatkozva beszélt az elektrifikációs tervekről, amik azonban nem tartalmazzák a belső égésű motorral szerelt autók 2030-as teljes kivezetését, azok gyártása ugyanis folytatódni fog más nemzetközi piacok igényeinek kielégítésére.

A vállalatvezető a részletekről annyit elmondott, hogy a Peugeot modelljeit a Stellantis akkumulátoros elektromos járműveknek dedikált STLA padlólemezeire fogják áthelyezni 2030-ig.

Ezzel a céldátummal a Peugeot később alakítja teljesen elektromossá kínálatát, mint a PSA és az amerikai FCA egyesülésével megalakult Stellantis alá tartozó sok más gyártó. A DS 2026-ban, az Alfa Romeo 2027-ben, míg az Opel 2028-ban fogja lezárni a technológiai átmenetet. A Citroën esetében még nem ismert a dátum.

Nagy a kereslet az e-autók iránt

Jackson megosztotta, hogy 2024-re a Peugeot teljes kínálata elektrifikált lesz valamilyen szinten. A 208 és 2008 modellek után a 3008 SUV új generációja fog következőként teljesen elektromos változatot kapni. Jelenleg a Peugeot modelljeinek 70 százaléka érhető el valamilyen elektromos hajtással.

A 208-as eladásainak körülbelül ötödét teszi ki a teljesen elektromos variáns, ami meghaladja a 10-15 százalékos várakozást. A 2008 SUV esetében a tisztán elektromos példányok aránya kicsivel alacsonyabb. Az Autocar cikke szerint Jackson ezt azzal magyarázta, hogy a szabadidőjárművet jellemzően első autóként vásárolják meg, ezért a vásárlók gyakran a hosszú utakra való alkalmasságot is vizsgálják – ezért döntenek végül a konvencionális hajtás mellett.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink