Gyártók Büntetőeljárás várhat a Teslára az Autopilot miatt

Büntetőeljárás várhat a Teslára az Autopilot miatt

autopro.hu/E.M. | 2022.10.28 07:21

Büntetőeljárás várhat a Teslára az Autopilot miatt

Fotó: Tesla

Több, az ügyet jól ismerő személy szerint akár büntetőeljárás is folyhat a Tesla ellen az Egyesült Államokban azon állítások miatt, amelyek szerint a vállalat elektromos járművei képesek önvezetésre.

Hirdetés

Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly indította el vizsgálatát, miután több mint egy tucat olyan – részben halálos kimenetelű – baleset történt, amelyben a Tesla vezetéstámogató rendszere, az Autopilot aktiválódott – mondták az informátorok.

A Tesla marketinganyagai már 2016-ban is az Autopilot képességeit hirdették. Akkor Elon Musk vezérigazgató „valószínűleg jobbnak” nevezte a rendszert egy emberi sofőrnél. A cég honlapján jelenleg látható videó szerint azonban a mostanra már „A vezetőülésben ülő személy csak jogi okokból van ott. Nem csinál semmit. Az autó önmagát vezeti.”

A vállalat ennek ellenére figyelmeztette a sofőröket arra, hogy az Autopilot használata közben a kormányon kell tartaniuk a kezüket, és meg kell tartaniuk az irányítást a jármű felett. A Tesla technológiáját úgy tervezték, hogy segítse a kormányzást, a fékezést, a sebesség- és a sávváltást, de a funkciói „nem teszik a járművet autonómmá” – olvasható a vállalat honlapján.

A figyelmeztetések a Tesla javát szolgálják

Musk az Automotive Newsnak adott 2020-as interjújában is elmondta, hogy az Autopilot-problémák abból erednek, hogy az ügyfelek a Tesla utasításaival ellentétes módon használják a rendszert. A források pedig megerősítették, hogy a rendszer túlzott használatára vonatkozó figyelmeztetések megnehezíthetik az igazságügyi minisztérium esetlegesen indítandó ügyét.

A szövetségi és kaliforniai biztonsági felügyeletek így jelenleg azt vizsgálják, hogy az Autopilottal kapcsolatos állítások nem keltenek-e hamis biztonságérzetet az ügyfelekben, Hiszen ez arra készteti őket, hogy a Teslákat valóban vezető nélküli autókként kezeljék, aminek potenciálisan halálos következményei is lehetnek.

Akár büntetőjogi váddal is végződhet a vizsgálat

A források értesülései szerint az igazságügyi minisztériumi vizsgálatának részeként azt is tanulmányozzák, hogy Tesla megtévesztette-e a fogyasztókat, a befektetőket és a szabályozó hatóságokat azzal, hogy megalapozatlan állításokat tett a vezetéstámogató technológia képességeiről.

Barbara McQuade, egy volt detroiti amerikai ügyész azt mondta, hogy a nyomozóknak valószínűleg olyan bizonyítékokat kell feltárniuk, mint például e-mailek vagy más belső kommunikáció, amelyek bizonyítják, hogy a Tesla és Musk szándékosan tett félrevezető kijelentéseket az Autopilot képességeiről.

A nyomozók előtt azonban még sok munka áll, mivel az ügy potenciálisan komolyabb szintű vizsgálatot kíván, hiszen a vállalat vagy egyes vezetők ellen akár büntetőjogi vádak is felhozhatók. A vádemelésről szóló döntések azonban még nincsenek a láthatáron – mondták a vizsgálatot ismerő személyek.

Egyre melegebb a helyzet

A büntetőjogi Autopilot-vizsgálat azonban nem az első eset, hiszen az utóbbi időben megszaporodtak a technológia körüli perek. 2021 augusztusában például az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) indított vizsgálatot több olyan baleset miatt – amelyből egy halálos kimenetelű volt –, amelyekben az Autopilot rendszerrel felszerelt Teslák parkoló járműveknek ütköztek.

Az NHTSA tisztviselői később fokozták az Autopilot rendszerrel ellátott 830 ezer Teslára kiterjedő vizsgálatot. Így további 16 olyan balesetet azonosítottak, amelyben a vállalat elektromos autói és álló elsősegélynyújtó és útkarbantartó járművek ütköztek – olvasható a Reuters cikkében.

Idén nyáron pedig a Kaliforniai Gépjármű Felügyelet (DMV) vádolta meg azzal a Teslát, hogy az hamis állításokat terjesztett járművei Autopilot és teljesen önvezető funkcióiról, elhitetve, hogy azok fejlettebbek, mint amilyenek valójában. A DMV közleménye szerint jelenleg az eljárás még feltárási szakaszban van, és további kommentárt nem kívánt adni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink