Gyártók Beperelték a Daimlert a Mercedes-Benz kereskedői

Beperelték a Daimlert a Mercedes-Benz kereskedői

autopro.hu/P.B. | 2021.10.21 06:23

Beperelték a Daimlert a Mercedes-Benz kereskedői

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler 2023-tól kezdve vezeti be Németországban az ügynökségi modellt, ami azt jelenti, hogy a kereskedőktől függetlenül, online is vásárolhatnak autót az érdeklődők. Ez a modell egyes országokban – így például Dél-Afrikában és Ausztriában – már működik, Ausztráliában viszont hevesen ágálnak ellene a kereskedők, perre is mennek.

Hirdetés

A Mercedes-Benz ausztrál márkakereskedői beperlik a Daimlert az ügynökségi modell bevezetése miatt. A kereskedők szeretnék megakadályozni a modell bevezetését, vagy ha azt nem érhetik el, akkor mintegy 415 millió eurónak megfelelő összegű kártérítést követelnek a Daimlertől.

A perrel a kereskedők biztosítani akarják, hogy a Mercedes-Benz ne kényszerítsen semmilyen „messzemenő változtatást a kereskedői üzleti modelljében”, és ne helyettesítse a kereskedőket fix áras ügynökségekkel – jelentette be az AADA, vagyis az ausztrál autókereskedők szövetsége. A hírek szerint a Mercedes-kereskedők több mint 80 százaléka áll a per mögött, míg egy felmérés szerint az ausztrál kiskereskedők 90 százaléka ellenezte az ügynökségi modellt.

Félnek a kereskedők

A per háttere a kereskedők félelme, hogy többé nem tudnak önállóan cselekedni, és csak a Mercedes-Benz márka képviselői lesznek, semmi több.

Az a megközelítés, hogy csak rögzített áron lehet autókat értékesíteni, az információk szerint hátrányokat okozna a nehezebb helyszínekkel rendelkező kereskedők számára, akiknek az árképzés az egyik legnagyobb fegyvere a vásárlókért folytatott küzdelemben – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink