Gyártók Bemutatkozott a világ legkönnyebb e-autója

Bemutatkozott a világ legkönnyebb e-autója

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.26 09:19

Bemutatkozott a világ legkönnyebb e-autója

Fotó: Facebook/Vazirani Automotive

Az indiai Vazirani Automotive a nemrég bemutatott koncepciójáról azt állítja, hogy a legkönnyebb elektromos autó a világon. A különleges technológiákat és brutális teljesítményadatokat felvonultató jármű állítólag a leggyorsabb, amit indiai gyártó valaha készített.

Hirdetés

A mumbai székhelyű autógyártó a korábbi hiperautó-koncepciója, a Shul után most egy kicsi, nagyon könnyű elektromos autót készített. Az Ekonk prototípus együléses, mindössze 738 kilogrammos. A rendkívül alacsony tömeg nagyban köszönhető a teljes egészében szénszálas műanyagból készült karosszériának. A teljesítmény 732 lóerő, a végsebesség 307 km/h, a 0-100-as gyorsulás 2,5 másodpercig tart. Ezeket a számokat a Vazirani Automotive a Natrax nagysebességű pályán tesztelte Indore városában, Indiában.

Dizájn és technológia harmóniája

Különleges megoldást alkalmaztak az akkumulátor hűtésére. A legtöbb elektromos autóval szemben itt vízhűtés található, amelyet a DiCo néven futó technológiával terveztek. Lényege, hogy az állatok légzés útján történő testhőmérséklet-szabályozását imitálják.

A Rolls-Royce-nál és a Jaguar Land Rovernél is megfordult Chunky Vazirani, a vállalat alapítója az első „élő” autójuknak nevezte a Ekonkot, utalva ezzel arra, hogy most először találkozott a dizájn és az innováció egy járművükben – a takart kerekek hozzájárulnak, hogy az Ekonk a kategóriájának legkisebb közegellenállási együtthatójával rendelkezzen. A teljesítményt nem felügyeli semmilyen vezetéstámogató elektronika, így a sofőr magára van utalva a lényegében 1:1-es teljesítmény/tömeg arányú autóban.

Egyelőre nem tudni, fogják-e gyártani az Ekonkot, de a benne használt technológiák visszaköszönnek majd a Shul sorozatgyártott verziójában — áll az Autocar cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink