Gyártók Bajban az Aston Martin

Bajban az Aston Martin

autopro.hu/H.J. | 2019.08.03 05:01

Bajban az Aston Martin

Kérdéses az Aston Martin jövője, miután veszteséges első félévvel zárt a piacon. A brit luxusautó gyártó felülvizsgálta járműeladási terveit.

Hirdetés

A tavaly októberi tőzsdei beveztés óta a vállalatnak küzdeni kell, hogy sikeresen működjön, mint nyilvános részvénytársaság. A vállalat részvényeinek értéke az őszi induláshoz képest egynegyedére csökkentek.

Veszteséges első félév

A vállalat részvénye szerdán 22 százalékot zuhant, miután a társaság az első féléves működési veszteségről számolt be. Az Aston Martin most a harmadik legrosszabb teljesítményű részvény az Egyesült Királyságban az FTSE 250 középtávú referencia-indexe szerint.

A gyártó a múlt héten több mint tíz százalékkal csökkentette az értékesítési kilátásait, a részvények ezért kezdtek meredeken zuhanni. Az első félévben 43 millió dolláros működési veszteséget jelentett a cég, a tavalyi év azonos időszakában még 78 millió dollár nyereséget értek el – számolt be az Automotive News Europe.

Felére csökkentek a részvények

Veszteséges működési eredmény bejelentése után a vállalat részvényeinek árfolyama több mint felére csökkent. Így az 1,41 milliárd angol fontos piaci kapitalizáció egyre jobabn közelít a 723 millió fontos adósságszinthez. A problémák megoldása érdekében a társaságnak mérlegelnie kell középtávú kilátásainak csökkentését, vagy akár 500 millió font értékű részvénykibocsátással növelnie kell a finanszírozást.

A Bank of America szerint ebben a helyzetben az is lehetséges, hogy a társaságot megkörnyékezik stratégiai vevők, mint például az InvestIndustrial, amely az Aston Martin két legnagyobb részvényese közül az egyik.

Nehéz feladata lesz a vállalatnak

Az Aston Martin-nak nehéz lesz meggyőznie a befektetőket, hogy sikeres jövő vár a cégre. A gyártó jövőjének nagy része attól függ, hogy első SUV modellje, a DBX sikeresen debütál-e a piacon. A vállalat 2023-ig 14 ezer autóra akarja növelni a termelést. Tavaly 6441 autót adtak el.

Kiemelt Partnereink