Gyártók Az USA legnagyobb hidrogénes kamionflottáját hozza létre a Hyundai

Az USA legnagyobb hidrogénes kamionflottáját hozza létre a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2021.07.28 16:16

Az USA legnagyobb hidrogénes kamionflottáját hozza létre a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai 2023 második negyedévéig harminc darab Xcient Fuel Cell hidrogén üzemanyagcellás nyerges vonatót állít forgalomba az Egyesült Államokban egy új program keretében, amivel az ország legnagyobb hidrogénüzemű kamionokból álló flottáját hozza létre. A koreai gyártó új járművéből kettő, egy másik program részeként még augusztusban üzembe áll a tengerentúlon.

Hirdetés

A nyerges vontató a Xcient Fuel Cell kettő- és háromtengelyes változatán alapul, ami a világ legelső nagy volumenben gyártott hidrogénhajtású teherautója. A típus tavaly debütált Svájcban, ahol már egymilliónál is több kilométert tettek meg vele.

A Hyundai a kettő új projektből nyert tapasztalatokat a kibocsátásmentes járművek amerikai piacra viteléhez fogja felhasználni.

Állami támogatással indul a projekt

Az Észak-Kaliforniában harminc kamion forgalomba helyezését célul tűző NorCAL ZERO projekt egy, részben a Hyundai vezette konzorciumban valósul meg, ami kaliforniai szervektől összesen 30 millió dollár támogatást kap.

Az amerikai piacra tervezett, körülbelül 800 kilométer hatótávolságú 6x4 kerékképletű nyerges vontatókat a Glovis America logisztikai vállalat fogja a flottájába integrálni, lízingelve azokat a konzorcium egy másik tagvállalatától.

Az együttműködés része egy egy nagy kapacitású hidrogéntöltő állomás telepítése is Oaklandben, ami ötven teherautót is fel tud tölteni 30-30 kilogramm gázállagú hidrogénnel.

Még a nyáron megkezdődnek a tesztek

A Hyundai, egy másik projektjéhez félmillió dollárt nyert Kaliforniától. Ennek részeként az állam déli részén, augusztustól a Hyundai egyik partnere fog 12 hónapig üzemeltetni kettő darab Xcient Fuel Cell nyerges vontatót.

A Hyundai, közleménye szerint nagy részben annak köszönheti a Kaliforniában elnyert támogatásokat, hogy hidrogénes teherautói Svájcban már bizonyították alkalmasságukat.

Egy sok vállalatos együttműködés keretében a Hyundai 2025-ig 1600 darabot ad át üzemeltetésre az alpesi országban. Az első 46 darab még tavaly érkezett meg, 11 hónap alatt pedig egymillió kilométert tettek meg velük, ami alatt 630 tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe, mintha ugyanazt a távolságot dízelhajtású járművekkel vezették volna le.

Kiemelt Partnereink