Gyártók Az összes új Skoda villamos megérkezett Miskolcra

Az összes új Skoda villamos megérkezett Miskolcra

MTI | 2014.12.23 08:26

Az összes új Skoda villamos megérkezett Miskolcra

December 22-én leszállították a csehországi konszern által gyártott harmincegyedik új járművet is Miskolcra, ezzel teljessé vált a borsodi megyeszékhely új villamosflottája, amely hamarosan leváltja a régit. A város önkormányzata zömmel uniós forrásból fejlesztette a villamosközlekedést.

Hirdetés

Az alacsonypadlós, klímaberendezéssel ellátott, számítógép-vezérelt Skoda 26THU3 villamosokat Plzenben gyártották, az első jármű 2013 júliusában érkezett meg Miskolcra, és ez év elején állt forgalomba. Azóta folyamatosan érkeztek az új szerelvények. Az utolsó - a kötelező tesztkilométerek megtétele után - várhatóan a jövő év első negyedétől szállít utasokat.

A beruházás összköltsége csaknem 38 milliárd forint volt, ebből az unió kohéziós alapja közel 34 milliárd forintot állt. A Zöld nyíl elnevezésű nagyprojekt jogi, gazdasági és műszaki előkészítése 2006-ban kezdődött és 2015-ben fejeződik be.

Az utolsó új villamos is megérkezett Miskolcra (MTI Fotó: Vajda János)

A járműbeszerzés közbeszerzési pályázatának többször is neki kellett rugaszkodni Miskolcon. A tendert háromszor is az olasz AnsaldoBreda S.p.A nyerte meg, ám a döntést minduntalan megtámadták a vesztes ajánlattevők a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A pályázók között volt a spanyol CAF, az S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A. Arad, a Solaris Bus and Coach SA. és a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. Az utolsó, eredményesnek és érvényesnek nyilvánított negyedik pályázatot végül az utóbbi nyerte.

A Zöld nyíl program keretében a miskolci 1-es villamos 9,6 kilométer hosszúságú pályáját teljes egészében megújították a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, onnan pedig másfél kilométerrel meghosszabbították Felső-Majláthig. A csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium végezte el.

Mindeközben a nagyváros eladásra hirdette meg régi villamosait

Miskolcon 1897 júliusa óta van villamosközlekedés, az országban másodikként ott épült normál nyomtávú villamosvasút.

Kiemelt Partnereink