Gyártók Az Egyesült Államok is pórul járhat az Airbust sújtó vám miatt

Az Egyesült Államok is pórul járhat az Airbust sújtó vám miatt

autopro.hu/B.A. | 2019.10.04 08:20

Az Egyesült Államok is pórul járhat az Airbust sújtó vám miatt

Az Airbus-t sújtó vámok negatív következményekkel járnak az Egyesült Államokra nézve is, nyilatkozott az Airbus vezérigazgatója, Guillaume Faury, miután a WTO hivatalosan is döntést hozott, amiben zöld utat adott az Egyesült Államoknak arra, hogy európai termékekre 7,5 milliárd dollár értékben vámokat vessen ki.

Hirdetés

Tíz százalékos vám

A listán repülőgépek és azok alkatrészei is szerepelnek, melyekre akár 10 százalékos vámokat is kivethet az amerikai kormány. Az Airbusnak csaknem 900 repülőgépre leadott rendelése vár teljesítésre amerikai megrendelők részéről. Az ehhez szükséges alkatrészek 40 százaléka az Egyesült Államokból érkezik, csaknem 275 ezer munkahelyet teremtve ott, melyek a vámok miatt veszélybe kerülhetnek.

Közös megyegyzés

A WTO 2020 elején hozhat döntést a Boeing ügyében, melyet az Európai Unió azzal vádol, hogy az Airbushoz hasonlóan illegális állami támogatásban részesült. Pozitív elbírálás esetén az EU is vámokat vethet ki a Boeingre, akinek jelenleg 600 gépre szóló nyitott európai megrendelése van. Az Airbus vezetője a közös megegyezést szorgalmazza, mindkét cég részvényei 2 százalékot estek tegnap – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt.

Nyitókép: instagram.com/airbus/

Kiemelt Partnereink