Gyártók Az Audi segítségével tisztulhat meg a Duna Budapesten

Az Audi segítségével tisztulhat meg a Duna Budapesten

Pörge Béla | 2021.06.17 13:21

Az Audi segítségével tisztulhat meg a Duna Budapesten

Fotó: Audi Newsroom

Június 9-én került sor az Audi TechTalk beszélgetésre a zöld technológiák témakörében. Az online eseményen az Audi több szakértője beszélt olyan projektekről, amikkel a vállalat a környezetért tesz és az ökológiai lábnyomát csökkenti. Van olyan projekt, ami szorosan kötődik Magyarországhoz is.

Hirdetés

Az Audi TechTalk háziasszonya a vállalat sajtó-szóvivője, Franziska Queling volt, ő kérdezte a különböző szakértőket a projektekről. Szó esett az elektromobilitásról, az ellátási láncok fenntarthatóságáról, a hulladék újrahasznosításáról és a mikroműanyagok szűréséről is.

Az elektromos autózással kapcsolatban fontos kritérium, hogy akkor lesz igazán zöld ez a technológia, ha az elektromos áram, amivel töltjük az autókat, zöld forrásból származik. Az Audi több partnerével is együttműködik annak érdekében, hogy megújuló energiával (szél- és vízenergia) töltse a legújabb modelljeit.

Kiszűrik a műanyagot a vízből

Több olyan projektben is részt vesz az Audi, ami a műanyaghulladék újrahasznosítását célozza. Az egyik ezek közül a Berlini Műszaki Egyetemmel közösen zajlik, és a mikroműanyagok szűrésével foglalkozik. A közlekedés rengeteg mikroműanyagot termel (elsősorban a gumik és az utak tartozékai), csak Németországban évente 110 ezer tonna műanyagról van szó – még a cipők talpáról is kerül károsanyag a környezetbe.

Fotó: Audi Newsroom

A 2020 szeptemberében elindított projekt keretében már a keletkezési helyükön begyűjtik a mikroműanyagokat, mielőtt az esővíz bemosná azokat a talajvízbe. A Urbanfilter nevű kezdeményezés részeként számos különböző szűrési módszeren dolgoznak a különböző helyzetekhez alkalmazkodva.

Amit nem lehet kiszűrni, azt összegyűjtik

Persze nem lehetséges minden műanyagot kiszűrni a vízből, sajnos rengeteg hulladék kerül az európai folyókba is. Az Audi környezetvédelmi alapítványa a vizek megtisztítására a Babor nevű startuppal közösen dolgozott ki egy megoldást: a CollectiX szemétgyűjtőhajóval tisztítják meg a Dunát és más európai folyókat.

Az idei Föld Napjához kapcsolódóan, április 22-től kezdődően tíz napig gyűjtötte a szemetet a Dunában a hajó Belgrádnál. Ennyi idő alatt 3.200 kilogramm műanyag hulladékot szedtek ki a folyóból, másfél literes palackokra átváltva ez 110.340 PET palack.

Rüdiger Recknagel, az Audi Environmental ügyvezető igazgatója a TechTalkon elárulta, hogy egy ilyen hajó naponta akár húsz tonna szemetet is képes összegyűjteni a folyókon. Az első hajót Brüsszelben telepítette az Audi, de még az idei évben bevetésre kerül egy ColletiX Budapesten is, a Dunán.

Természetesen az összegyűjtött hulladékot újrahasznosítja a vállalat a partnereivel, különböző, környezetkímélő módokon.

Mesterséges intelligenciával az ellátási láncok fenntarthatóságáért

Az eseményen szó esett arról is, mennyire törékenyek és összetettek a járműipari ellátási láncok. Az Audi megoldása az esetleges zavarok előrejelzésére a mesterséges intelligencián alapszik: az algoritmus ötven különböző nyelven, összesen 150 országban figyeli a híreket az Audi beszállítóival kapcsolatban.

Nemcsak az ellátási zavarokról gyűjt információkat az algoritmus, hanem az emberi jogokkal kapcsolatos visszaéléseket és a környezetvédelmi intézkedéseket is figyeli. Ha valaki vét az Audi által meghatározott normák ellen, akkor kikerülhet a láncból.

Kiemelt Partnereink