Gyártók Autógyártó veszi meg a patinás focicsapatot

Autógyártó veszi meg a patinás focicsapatot

autopro.hu/P.B. | 2023.02.21 14:17

Autógyártó veszi meg a patinás focicsapatot

Fotó: INEOS Grenadier

A brit Ineos vegyipari nagyvállalat vásárlási ajánlatot adott be a Manchester United futballklubjára. Az Ineos, amely Hambachban saját terepjárót igy gyárt a Grenadier képében, a motorsporttal is foglalkozik.

Hirdetés

A brit vegyipari óriás, az Ineos ajánlatot tett a Premier League-ben szereplő Manchester United megvásárlására. A futballklub nemcsak Anglia, de a világ egyik leghíresebb és legpatinásabb együttesének számít. Sir Jim Ratcliffe, az Ineos vezérigazgatójához közel állók szerint az üzletember célja, hogy a Manchester Unitednál ismét hangsúlyozzák a várost, azaz Manchestert. A hagyományos angol klub második ígéretes pályázója a katari Jassim Bin Hamad Al Thani sejk. A korábbi tulajdonosok, az amerikai Glazer család eladási folyamatának március végére kell befejeződnie.

Az Ineos 1998 óta létezik, és azóta más üzletágak felvásárlása révén erősen növekedett. 2016 óta beszélhetünk autóipari üzletágról a cég esetében, mely 2022 októbere óta építi a „Grenadier” modellt, egy klasszikus terepjárót a hagyományos Land Rover stílusában. Az autó a BMW-től kap motort, magát a fejlesztést pedig a Magna szerződéses gyártóval és beszállítóval közösen fejezték be. Az Ineos 2020 óta birtokolja a franciaországi Hambachban található egykori Smart gyárat, ahol a Grenadiert építik.

Nem az első futballklubja lenne a cégnek

A vegyipari vállalat 2019 óta birtokolja a francia OSC Lille klubot, 2020 óta pedig részesedéssel rendelkezik a Mercedes Forma-1-es csapatában, ahol főszponzor is. A Manchester United megvásárlása azonban kétségtelenül a csoport legnagyobb marketingbefektetése lenne – írja az Automobilwoche.

A nagyvállalatok régóta érdeklődnek a világ legjobb futballklubjainak részvényei iránt: például az Audi 9,09 százalékos részesedéssel rendelkezik az FC Bayernben 2011 óta, és közel 15 százalékban a központi gyár városának klubjában, az FC Ingolstadtban. Hasonló regionális kapcsolatok Wolfsburgban és Stuttgartban is megvannak – előbbi esetben a Volkswagen AG, utóbbinál a Mercedes-Benz támogatja a helyi focicsapatot.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink