Gyártók Amerikára helyezi a fókuszt a Subaru

Amerikára helyezi a fókuszt a Subaru

autopro.hu/P.B. | 2023.08.04 08:19

Amerikára helyezi a fókuszt a Subaru

Fotó: Pixabay

Emelte a tétet az elektromobilitásban a Subaru. A japán OEM hivatalos, új elektrifikációs tervet mutatott be, amelynek értelmében 2030-ra már évente 600 ezer új elektromos autót adna el globális szinten.

Hirdetés

Amennyiben a Subaru véghez viszi az új tervét, az azt jelentené, hogy 2030-tól kezdve a japán gyártó minden második eladott új autója akkumulátoros elektromos jármű lenne globális szinten. Legutóbbi, 2020 eleji stratégiai tervében a Subaru még azt feltételezte, hogy 2030-ban világszerte eladott járműveinek csak a 40 százaléka lesz villamosítva – elektromos és hibrid autókat együttvéve. Utóbbi kategória az új tervben alárendelt szerepet tölt be.

Ezen túlmenően a Subaru azt tervezi, hogy az eddigi egyetlen elektromos modelljét, a Solterrát további hét tisztán elektromos modell kövesse. Ebből hárommal 2026 végéig, további négy darabbal pedig 2028 végéig számolnak. A gyártási terv szerint az első tisztán elektromos Subaruk 2025-ben gördülnek le a japán gyártósorokról. A gyártási kapacitás évi 200 ezer autó lesz ekkor, ami 2027-ben egy másik gyártósor beindításával 400 ezerre nő Japánban, és egy elektromosautó-gyárat terveznek az Egyesült Államokban is. Utóbbi tervezett gyártási kapacitását egyelőre nem közölte az autógyártó.

Amerika a célkeresztben

Az USA továbbra is fontos értékesítési piac lesz a Subaru számára, ahol a gyártó 2028-tól évente 400 ezer akkumulátoros elektromos járművet szeretne eladni. A fent említett 600 ezres célt 2030-ra érnék el, és ez a globális eladásokra vonatkozik.

Atsushi Osaki, aki júniusban vette át a Subaru vezérigazgatói posztját, korábban már ambiciózus elektromosautó-gyártási célokat tűzött ki ez interjúban, ám az még nem volt hivatalos bejelentés. Jelenleg a Subaru egyetlen teljesen elektromos modellel rendelkezik a piacon, ez a Solterra, egy elektromos SUV. A Solterra a Toyota eTNGA platformjára épül, és a Toyota bZ4X testvérmodelljének tekinthető.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink