Gyártók A Toyota novemberi termelésének is odavág a chiphiány

A Toyota novemberi termelésének is odavág a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.10.19 06:21

A Toyota novemberi termelésének is odavág a chiphiány

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A japán Toyota novemberben sem fogja tudni a korábban tervezett mennyiségű járművet legyártani a félvezető-komponensek elégtelen rendelkezésre állása miatt – derül ki a vállalat közleményéből.

Hirdetés

A világ vezető autógyártója a legfrissebb tervek szerint 850-900 ezer járművet fog elkészíteni az ősz utolsó hónapjában. Az előzőleg meghatározott mennyiség körülbelül egymillió volt, ami lehetővé tette volna a korábbi termeléselmaradás egy részének pótlását.

Sajtóanyagában a Toyota kifejti: „mivel továbbra is hiányt szenvedünk bizonyos alkatrészekből, továbbá nem leszünk képesek pótolni a korábbi termeléskieséseket, módosítottuk az eredeti novemberi termelési terveinket.”

A japán OEM a 2011-es Japán földrengés és szökőár után megerősítette ellátási láncait, ezért sokáig nem érintette az év eleje óta tartó chiphiány, termelési volumene azonban augusztus óta elmarad a tervezettől. Szeptemberben félmillió, októberben pedig 600 ezer jármű gördült le a vállalat gyártósorairól világszerte.

A novemberi volumen megvágása ugyanakkor nem befolyásolja az egész évi termelési célt. Korábban a 2022 márciusával végződő jelenlegi üzleti évre 9 millió jármű összeszerelését jelölte célul a Toyota, ez a szám nem változott.

Közleménye szerint a Toyota arra számít, hogy a chiphiány el fog húzódni, ezért megvizsgálja a helyettesítő termékek használatának lehetőségét, ahol az lehetségesnek tűnik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink