Gyártók A Stellantis leállította kanadai akkugyára építését

A Stellantis leállította kanadai akkugyára építését

autopro.hu/Sz.K. | 2023.05.22 17:18

A Stellantis leállította kanadai akkugyára építését

Fotó: Stellantis

Az új Stellantis-LGES létesítmény a tervek szerint 2024-ben kezdte volna meg működését, és 2500 dolgozót foglalkoztatott volna. Az autógyártó azonban leállította az elektromos járművekhez szánt akkumulátorokat készítő üzem építését Kanadában, mondván, hogy a szövetségi kormány nem járult hozzá az ígért támogatással.

Hirdetés

A Stellantis és a dél-koreai székhelyű LG Energy Solution nagy felhajtással jelentette be, hogy 2022 márciusában megállapodást kötöttek az üzem megépítéséről az Ontario tartománybeli Windsorban. Az 4 milliárd dollár (1384 milliárd forint) értékű közös vállalatot, amely az észak-amerikai piac jelentős részét ellátná elektromos akkumulátorokkal, Ottawa az ország autóipari ágazatában valaha volt legnagyobb beruházásként harangozta be.

„A mai napig a kanadai kormány nem tartotta be, amiben megállapodtunk. Ezért a Stellantis és az LG Energy Solution megkezdi a vészhelyzeti tervek végrehajtását” - közölte a vállalat az AFP-nek küldött e-mailben. „Azonnali hatállyal leállt a windsori telephelyen az akkumulátor-modulok gyártásával kapcsolatos minden építkezés” - írták.

Május 15-re az építkezés egy jelentős része egyébként befejeződött. A kormány közölte, hogy a Stellantisszal és az LGES-szel folyamatban vannak a tárgyalások.

A Stellantis befektetőket keres

Az új Stellantis-LGES létesítmény a tervek szerint 2024-ben kezdte volna meg működését, és 2500 munkavállalót foglalkoztatott volna. Ottawa 500 millió kanadai dollárt (128 milliárd forintot) ajánlott fel az új üzem építési költségeinek fedezésére.

A Stellantis, amely 2021-ben jött létre a Fiat-Chrysler és a PSA egyesülésével, az akkumulátoros elektromos járművek irányába kíván terjeszkedni, mivel a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt a belső égésű motorokat fokozatosan ki kell vezetni.

Egy magas rangú, a nyilvánosság előtt nyilatkozni nem jogosult kormányzati forrás szerint az autógyártó most további finanszírozást keres, amely versenyképes az amerikai elnök, Joe Biden kormánya által az ambiciózus inflációcsökkentési törvény (IRA) keretében tett ajánlatokkal.

A Volkswagen is Kanadába megy

Kanada nagy lendületet vett az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásában, és az adókedvezményekkel, a bőséges bányászati ásványi anyagokkal és a tiszta energiával próbálja vonzani az autógyártókat.

A múlt hónapban bejelentette, hogy tíz év alatt 9,8 milliárd dollár (3 billió forint) támogatást nyújt a Volkswagen első tengerentúli akkumulátorgyára számára, amely az Ontario tartománybeli St Thomasban épülne. A Volkswagen gyár építése jövőre kezdődik, az akkumulátorgyártás pedig 2027-ben indul. Az üzem 3000 dolgozót fog foglalkoztatni – írja az IndustryWeek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink