Gyártók A Ford már ma is a jövő technológiáit alkalmazza gyáraiban

A Ford már ma is a jövő technológiáit alkalmazza gyáraiban

autopro.hu/P.B. | 2020.12.04 12:20

A Ford már ma is a jövő technológiáit alkalmazza gyáraiban

Fotó: Ford Media Center

A Ford a „jövő gyára” kifejezést alkalmazza arra, hogy leírja fejlesztéseinek célját. Egy online konferencián elhangzottak szerint a valóságban is adaptálták ezt a frázist, és ennek megfelelően végzik fejlesztéseiket.

Hirdetés

Az Industry Week által szervezett Manufacturing & Technology című, virtuálisan megrendezett konferencián Mike Mikula, a Ford főmérnöke beszélt az OEM által használt legújabb technológiákról, és említett néhány példát arra, ahol már most is a jövő gyárának megfelelően működik a vállalat.

Számos más modern technológiákkal élő gyártóhoz hasonlóan, a Ford üzemeiben is dolgoznak kollaboratív robotok, az autógyártó is alkalmaz additív gyártást és a kiterjesztett valóságon alapuló megoldásokat is. Sőt, ez még nem minden!

Bőven van tapasztalata a Fordnak az additív gyártásban

A vállalat már az 1980-as évek óta használja az additív gyártást prototípusok készítéséhez. Mára azonban már sokkal szélesebb körben is alkalmazza a Ford ezt a technológiát, Mikula példának hozta fel a Mustang GT 500 modellt, mely kézifékének több alkatrészét is így állítják elő. Ez komoly eredmény, hiszen ezeknek az alkatrészeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük.

Mikula szerint a Ford aktívan keresi és kutatja azokat a további lehetséges felhasználási területeket, ahol az additív gyártás alkalmazható.

Kiterjesztett valóság

Egy másik példaként a Ford tízsebességes hátsókerék-hajtása szolgált. A kiterjesztett valóság segítségével a mérnökök könnyebben és pontosabban tudták meghatározni, hogy melyik területen milyen eszközt használjanak a gyártás során.

Mike Mikula szerint a Ford célja, hogy olyan gyárakat üzemeltessen, ahol a legmodernebb technológiáknak hála, a dolgozók biztonságban végezhetik a munkájukat a lehető leghatékonyabban, a lehető legmagasabb hatásfokon.

Kiemelt Partnereink