Gyártók A Ford ingyenes Supercharger-adaptereket kínál

A Ford ingyenes Supercharger-adaptereket kínál

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.29 17:20

A Ford ingyenes Supercharger-adaptereket kínál

Fotó: Ford Press

A Tesla által gyártott adapterrel a Ford elektromos járművek tulajdonosai több ezer Superchargert érhetnek el. A kínálat azonban eleinte korlátozott lesz.

Hirdetés

Mától kezdve a Ford elektromos járművekkel rendelkezők lefoglalhatnak egy adaptert, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Tesla Supercharger-hálózatán töltsenek. A vállalat az első, amely adaptereket forgalmaz az ügyfelek számára, miután tavaly bejelentette, hogy tervezi a Tesla észak-amerikai töltési szabvány (NACS) csatlakozójának átvételét az e-autók számára. Más autógyártók hamarosan követték a Ford példáját, ami a Tesla saját fejlesztésű töltőrendszerének szabványosított változata felé való tömeges elmozduláshoz vezetett.

A Tesla által gyártott adapter, amely lehetővé teszi, hogy a CCS 1 (Combined Charging System) csatlakozóval felszerelt e-autók használhassák a Tesla szupertöltőit, jellemzően 230 dollárba kerül. A Ford azonban az első adaptert ingyen kínálja ügyfeleinek – legalábbis egy ideig.

„Ez több mint kétszeresére növeli a gyorstöltéshez való hozzáférésünket az Egyesült Államokban és Kanadában a Tesla Supercharger-hálózat több mint 15.000 töltőjével" – mondta Ken Williams, a Ford töltési és energiaszolgáltatásokért felelős igazgatója. A Ford közölte, hogy az adapterek a mai naptól, február 29-étől kezdve július 1-jéig ingyenesek lesznek. Ezt követően a vásárlóknak 230 dollárt kell fizetniük az adapterért, plusz az adókat és a szállítási költséget. Az ügyfelek a FordPass okostelefonos alkalmazáson keresztül foglalhatnak adaptert.

Korlátozott a kínálat

Az biztos, hogy nem minden ügyfél kap azonnal adaptert. A Ford a Teslától függ, hogy elegendő adaptert gyárt-e a kereslet kielégítésére – és a vállalat arra számít, hogy a kínálat a kezdeti szakaszban korlátozott lesz.

A Tesla Supercharger évekig kizárólag a Tesla-tulajdonosok számára volt elérhető. Valójában ez volt a Tesla egyik fő értékesítési pontja: következetes, exkluzív és bőséges e-autó-töltés. Végül azonban a vállalat elkezdett hozzáférést biztosítani a nem Tesla e-autók számára is, először Európában, majd az Egyesült Államokban, miután a Biden-kormányzat azt mondta, hogy ez előfeltétele annak, hogy a kétpárti infrastruktúra-törvényben az e-autó-töltésre szánt 7,5 milliárd dollár egy részét lehívhassák.

A Tesla Supercharger-hálózatát széles körben elismerten jobbnak tartják, mint a harmadik féltől származó e-autó-töltőállomások többségét, amelyek többsége CCS-csatlakozókkal és a kevésbé használt CHAdeMO töltési szabvánnyal rendelkezik. A vállalat szerint világszerte 55.000 Superchargert üzemeltet, ebből 15.000 az Egyesült Államokban található. A Ford szerint ügyfelei az adapter segítségével hozzáférhetnek a Tesla hálózatának túlnyomó többségéhez. A régebbi V2-es Supercharger, valamint néhány V3-as stand nem lesz elérhető a Ford-tulajdonosok számára.

Lassabban töltést kínál az adapter

A biztonság érdekében az adapterek korlátozottan képesek kezelni a feszültséget, és általában lassabban töltődnek, mint a közvetlen csatlakoztatás. A Ford elmondta, hogy elektromos járművei képesek „maximális töltésüket" megkapni a Tesla Supercharger használata során, de nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a töltési sebesség hogyan viszonyul a közvetlen csatlakozáshoz.

Az adapterek csak rövid távú megoldást jelentenek az elektromos járművek töltésének elérhetőségével és megbízhatóságával kapcsolatos problémákra. A nem Tesla-tulajdonosok a nyilvános töltőkkel kapcsolatos problémákról számoltak be, beleértve a hibás szoftvereket, a törött töltőket és kevés elérhető töltőpontot. A Tesla ehhez képest az iparágban az egyik legnagyobb arányú működőképességgel rendelkezik.

Végül a Ford és más autógyártók azt mondták, hogy gyárilag beépített Tesla NACS-portokkal rendelkező e-autókat fognak gyártani, így nem lesz szükség adapterekre. Ezek a járművek várhatóan 2025-nél hamarabb nem érkeznek meg – írja a The Verge.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink