Gyártók A buszokat is ellátja egyedi akkujával a BYD

A buszokat is ellátja egyedi akkujával a BYD

autopro.hu/V.M. | 2022.09.21 14:22

A buszokat is ellátja egyedi akkujával a BYD

A BYD standja a hannoveri IAA kiállításon | Fotó: BYD Europe

A járműgyártással és akkumulátorfejlesztéssel foglalkozó kínai BYD a hannoveri IAA kiállításon mutatta be új autóbusz platformját, amibe a nagyobb energiatárolási kapacitást és az össztömeg csökkentését lehetővé tevő egyedi akkumulátortechnológiáját integrálta.

Hirdetés

A BYD már eddig is alkalmazta blade, vagyis penge nevet viselő akkumulátortechnológiáját, ami a cellák hosszú, keskeny alakjáról kapta nevét. A koncepció fontos összetevője a cell-to-pack kialakítás, ami a modulok elhagyását, és a cellák közvetlenül az akkumulátorházba építését takarja.

A vállalat szerint akkumulátortechnológiájával az energiatároló egység helyigénye felére csökkenthető. Az akkumulátor egy új elektromos autóbusz platform, az eBus Blade Platform részeként jelenik meg a buszgyártásban.

Fotó: BYD Europe

Unortodox konstrukció

Pontos műszaki adatokat a kínai OEM egyelőre nem közölt új platformjáról, ami állítása szerint rendkívül rugalmas, emellett javítja a jármű strukturális szilárdságát a modulok elhagyásának köszönhetően.

Többek között a lítium-vasfoszfát kémiájú akkumulátor pontos kapacitása sem ismert, az azonban szembeszökő, hogy két részre osztva a padlóba, a tengelyek közé és a hátsó tengely mögé építették be a mérnökök. Ez jelentős eltérés a bevett gyakorlathoz képest, az akkumulátorokat ugyanis jellemzően az elektromos buszok tetején szokták elhelyezni – mutat rá cikkében az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink